Premiera unui film de Valeriu Jereghi a avut loc în capitală

  • 30 Septembrie 2022 13:29
Premiera unui film de Valeriu Jereghi a avut loc în capitală

La Cinematograful Patria Loteanu din Chișinău a avut loc ieri seara premiera filmului de lung metraj ”Pandemia.md”, scenariu și regia – Valeriu Jereghi, producător – Sergiu Pascaru, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că ”Pandemia.md” este un film care abordează probleme actuale din societate, ce țin, înainte de toate, de valorile umane, și acesta ar trebuie să fie vizionat de câți mai mulți concetățeni de-ai noștri.

Potrivit organizatorilor, acțiunea filmului are loc în perioada carantinei de pandemie Covid 19. În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență și regizorul de film, împreună cu familia, părăsesc orașul și se refugiază la țară. Acolo, confruntându-se cu noile realități ale vieții, regizorul concepe un nou film despre misiunea omului de creație în lumea modernă, unde, mai nou, domină imoralitatea și lipsa de spiritualitate. Omul de artă, care și-a dedicat întreaga sa creație dragostei pentru umanitate, este constrâns să accepte o confruntare deschisă cu noua forță distructivă pentru civilizație. Aceste evenimente în viața regizorului generează o răsturnare a conceptului noului său film „pandemia.md”. 

”Imaginea regizorului evocă dezastrul care amenință esența vie. “pandemia.md” nu este un film despre pandemie, este un film despre virusul relațiilor dintre oameni pe timp de "ciumă", un film despre ură și cădere - cataclisme care vor afecta umanitatea”, a remarcat Nicolae Jelescu, actorul din rolul principal. “Pandemia patimilor este cumva demult infiltrată în societatea noastră, iar în condițiile unei crize sanitare, caracterul nostru balcanic se conturează și mai bine. Stigmatizarea parcă e mai vie în astfel de circumstanțe. Maestrul Valeriu Jereghi a schițat anume acest moment, moldovenii cu tot cu patimi în vremuri de restricție, de răscruce, aceleași portrete, aceleași caractere, alte vremuri”, este de părere actrița în filmul “pandemia.md” Olivia Furtună-Efremov. Iar actorul Ronin Terente a afirmat că ”pandemia.md este un amestec foarte curios dintre dramă și comedie, dintre un film de autor / un eseu cinematografic și o melodramă socială”.

În rolurile principale: Nicolae Jelescu, Olivia Furtună, Emilia Jereghiș șu Ronin Terente. Din distribuție mai fac parte: Nadejda Moscovici, Constantin Haret, Ana Barduc, Andrei Mardari, Constantin Grigoriță, Loredana Primovici, Tudor Ungureanu, Alina Rusu, Sandu Leancă ș.a.

”Pandemia.ma” este un film realizat de Casa de Producție “Pascaru Production” cu suportul financiar al Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, în coproducție cu MAYA FILMS și MEDIA BIRLII. Începând de astăzi, filmul va fi proiectat în toate cinematografele din rețeaua Cineplex. Filmul durează circa două ore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău