Premieră pentru USM. Studenții de la Filiera Francofonă Drept au participat la Conferința Internațională „Statul de drept în Europa” de la Strasbourg

  • 15 Decembrie 2022 14:40
Premieră pentru USM. Studenții de la Filiera Francofonă Drept au participat la Conferința Internațională „Statul de drept în Europa” de la Strasbourg

Studenții de la Facultatea de Drept a USM, Filiera Francofonă au participat, în premieră, la Conferința științifică Internațională, organizată anual de către Institut International des Droits de l’Homme – Fondation René Cassin, Strasbourg cu genericul „Statul de drept în Europa”, se arată în comunicatul USM.

Printre participanții la eveniment au fost personalități notorii din domeniul juridic, avocați-experți internaționali, judecători CEDO, eurodeputați, jurnaliști, politologi.

În deschiderea evenimentului, Emmanuel DECAUX, președintele Fondației René Cassin, a evocat provocările la care este azi expus statul de drept, accentuând rolul instituțiilor democratice pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Matttias GUYOMAR, judecător la CEDO, a vorbit despre măsurile de protecție europeană a drepturilor omului, menționând actualitatea prevederilor Art. 28 din Declarația Universală a Drepturilor Omului în contextul concepțiilor umaniste. „Morala, rezistența, toleranța și speranță – iată  valorile care pot confirma existența și funcționalitatea unei societăți cu adevărat democratice”, a concluzionat Mattias Guyomar.

Studentul anului III,  Filiera Francofonă Drept a USM, Dumitru Stoica a susținut un discurs în sesiunea plenară în care s-a referit la democrația participativă și rolul tineretului în Europa. În acest context, au fost menționate varii activități ale tineretului din Republica Moldova, inclusiv evoluția participării tineretului în campaniile electorale din țară și realizarea dreptului la vot.

Lucrările Conferinței au continuat pe cele patru paliere, având următoarele subiecte: „Societatea civilă și statul de drept”; „Statul de drept și provocările fenomenului migraționist”; „Noile tehnologii și democrația”; „Statul de drept în condițiile agresiunii militare: cazul Ucrainei”.

La dezbateri au participat studenții Filierei Francofone, Facultatea de Drept a USM, anul III: Olivia Munteanu, Tudor Vătavu, Dina Liubinschii , Dumitru Stoica, doctorandul Petru Vîrlan.

Vitalina Bahneanu, dr. conf. univ., coordonatoare Filiera Francofonă, Facultatea de Drept a USM a menționat: „Am participat la un eveniment ștințifico-practic de amploare și cu impact pentru consolidarea statului de drept în Europa. Ne propunem să extindem această tradiție a Institut International des Droits de l’Homme – Fondation René Cassin, astfel ca în primăvara anului viitor să organizăm la Chișinău, în cadrul USM, Facultatea de Drept, un Colocviu Internațional cu generic similar: ”Statul de drept și respectarea drepturilor fundamentale ale omului”. Facultatea dispune de un potențial intelectual care își permite asumarea organizării unui astfel de eveniment.

Institut International des Droits de l’Homme – este constituit în baza legislației franceze, cu sediul la Strasbourg, Franța. Fondator – René Cassin, deținător al Premiului Nobel pentru pace. Institutul este compus din circa 300 de membri din întreaga lume, inclusiv  universități, cercetători  și practicieni în domeniul drepturilor omului.

Realizarea acestei mobilități a studenților, doctoranzilor și profesorilor francofoni a fost posibilă grație suportului  acordat de către Agenția Universitară a Francofoniei  (AUF) Republica Moldova în cadrul  Planului național AUF-Moldova, implementat de către  Biroul Național de la Chișinău în colaborare cu autoritățile locale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău