Premieră pentru UE | Un diplomat iranian a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism în Belgia

  • 04 Februarie 2021 12:44
 Premieră pentru UE | Un diplomat iranian a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism în Belgia

​Un diplomat iranian a fost condamnat joi la 20 de ani de închisoare pentru plănuirea unui atac cu bombă la o întrunire a unui grup de opoziție aflat în exil, marcând prima instanță când un diplomat al Teheranului este condamnat pentru terorism în UE, relatează Deutsche Welle, citat de hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, punerea lui acuzare a lui Assadolah Assad a fost la rândul ei o premieră, niciun diplomat al Teheranului nefiind acuzat de terorism în spațiul comunitar anterior.

Oficialul a fost găsit vinovat de tentativă de săvârșire a unui act terorist după ce un atac cu bombă planificat de acesta alături de alte trei persoane asupra unui miting al Consiliului Național de Rezistență al Iranului (NCRI) aflat în exil la Paris a fost dejucat de o operațiune a serviciilor de securitate din Belgia, Franța și Germania.

Doi dintre complicii lui Assadi au fost arestați în Belgia, asupra lor fiind găsit un material exploziv și un detonator. Avocații acestora au declarat vineri că niciunul dintre ei nu a avut intenția să ucidă.

Franța a afirmat că ministerul iranian al serviciilor de informații s-a aflat în spatele complotului din 2018 și a expulzat un diplomat iranian.

Uniunea Europeană la rândul ei a înghețat activele unei agenții de informații iraniene și ale oficialilor acestora.

Assadi a fost un consilier al ambasadei Iranului din Viena, oficialii francezi afirmând că acesta era responsabil de strângerea de informații pentru sudul Europei și că a acționat la ordinele Teheranului.

Țări membre UE au acuzat Iranul și pentru alte comploturi împotriva disidenților, printre acestea numărându-se două crime în Olanda în 2015 ș 2017 și o tentativă de asasinat eșuată din Danemarca. Teheranul a negat orice implicare, afirmând că acuzațiile urmăresc să deterioreze relațiile dintre UE și Iran.

Iranul a respins însă în mod repetat acuzațiile, catalogând organizarea atacului o operațiune de „steag fals” realizată de NCRI, pe care îl consideră o organizație teroristă.

Assadi a avertizat în luna martie autoritățile despre posibile atacuri neidentificate dacă va fi găsit vinovat, potrivit unui document al poliției obținut de Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău