Premieră pentru Republica Moldova. Un proiect de cartografiere a rețelei de cultură a fost aplicat la nivel național

  • 28 Octombrie 2022 14:41
Premieră pentru Republica Moldova. Un proiect de cartografiere a rețelei de cultură a fost aplicat la nivel național

Un proiect de cartografiere a rețelei de cultură a fost aplicat la nivel național, în premieră în R.Moldova, pentru identificarea și promovarea valorilor autentice și specificul acestora. Moldarte - platforma digitală de promovare a artiștilor independenți și actorilor culturali - a identificat 16 mii de profesioniști în domeniul culturii, peste 150 de entități culturale, 500 de companii și organizații guvernamentale și nonguvernamentale care, reunite, ar promova cultura atât la nivel național, cât și internațional, transmite Radio Chișinău.

Management cultural, modalități de finanțare a proiectelor culturale, sustenabilitate prin cultură – sunt doar câteva din cursurile de formare a actorilor culturali și de  promovare a acestora.

Cartografierea  Republicii Moldova aduce un plus de valoare celor care vor să promoveze evenimente culturale la nivel național, a spus Adriano Marian, unul din experții  implicați în proiect. 

El a subliniat că Republica  Moldova are nevoie de o voce comună ca să fie auzită pe plan internațional.

„Ceea ce în primul rând avem nevoie, este o viziune comună asupra culturii. Cum vedem noi lucrurile pe 20 de ani – 30 de ani. Ceea ce ne-ar ajuta. Pentru că pe hârtii sunt, sunt strategii, dar nu cred că este o respirație comună asupra lucrurilor așa cum ar trebui să decurgă lucrurile și așa mai departe. Pentru că este o discrepanță ceea ce se întâmplă la Chișinău, alte chestii ce se întâmplă în raioane, nu mai spun de casele de cultură, ș.a.m.d.”, a spus Adriano Marian.

Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, a puctat  obiectivele proiectului MoldArte și după încheierea acestuia:

„Cu siguranță că platforma rămâne, și în primul rând ea trebuie să fie un loc în care să se poată regăsi cât mai mulți sau toți dintre actorii culturali din Moldova cu focusul spre scena independentă, platform oferind spațiu atât pentru organizații, cât și pentru profesioniști, atât pentru instituții cât și pentru oameni. Noi vrem să promovăm în primul rând acest conținut al platformei, respectiv oamenii și produsele culturale din Rep. Moldova, atât în rețeaua ICR din străinătate, dar mai ales al nivel european”, a spus Liviu Sebastian Jicman.

Mai mulți experți internaționali au fost invitați în cadrul proiectului pentru a promova la nivel european artele vizuale din Republica Moldova. Galeristul Hans Knoll, unul dintre cei mai buni specialiști din Europa în artele vizuale ai zonei de Est a Europei, împreună cu Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova și Muzeul Național de Artă al Moldovei, au identificat potențiale punți de promovare între Rep. Moldova și alte galerii europene.

Prezent la eveniment, directorul Goethe- Institut, Joachim Umlauf, a menționat că proiectul MoldArte a fost susținut de rețeaua culturală globală EUNIC, faptul ce confirmă integrarea Rep. Moldova în această uniune internațională a culturii. Joachim Umlaf a mai spus că în pofida greutăților întâmpinate în varii circumstanțe, este importantă menținerea unui dialog interstatal prin educație și cultură.

Reprezentantul ambasadei Austriei la Chișinău și președintele EUNIC Moldova, Paulus Adelsgruber, a declarat că platforma urmărește mai multă transparentizare și vizibilitate în viața culturală din Rep. Moldova. Platforma sensibilizează atât instituțiile de stat, cât și cele europene pentru o colaborare de durată.

MoldArte este un proiect ce reunește actori culturali din Republica Moldova și are drept scop promovarea industriei creative. El a fost implementat în R.Moldova, din martie până în octombrie a.c..

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău