Premieră: O bancă din Danemarca oferă credite ipotecare pe 20 de ani cu dobândă fixă de zero la sută

  • 06 Ianuarie 2021 08:15
Premieră: O bancă din Danemarca oferă credite ipotecare pe 20 de ani cu dobândă fixă de zero la sută

În vremuri speciale cum sunt cele de pandemie, apar condiții speciale de creditare. Nordea, o bancă mare din Danemarca, oferă credite ipotecare pe 20 de ani cu dobândă fixă zero, scrie Digi24.ro.

Practic, clientul trebuie să dea înapoi doar suma împrumutată, fără niciun cost de finanțare. Desigur, gestionarea unui credit are și alte cheltuieli suplimentare de administrare, dar este o premieră ca o entitate financiară să ofere un astfel de produs, scrie Bloomberg.

Danemarca are însă o situație specială. Banca centrală menține de opt ani dobânda-cheie negativă, pentru a păstra valoarea coroanei, monedă legată de euro. Și din 2012, consumatorii danezi au beneficiat de costuri de finanțare extrem de reduse, până la nivelul în care s-a ajuns la dobândă comercială zero.

Iar pasul făcut de Nordea pare să fi generat un curent. Totalkredit a anunțat că va oferi un produs similar. Danske Bank, cel mai mare creditor al țării, a semnalat că ar face același pas.

În urmă cu câțiva ani, băncile din Danemarca au fost primele care au emis obligațiuni pe 20 de ani cu un cupon de 0%, în condițiile în care investitorii căutau plasamentele de refugiu, siguranța, și nu câștigurile.

Însă ce se câștigă pe de o parte, se poate pierde pe alta. Costul redus al finanțării poate crește eligibilitatea și atunci apare o cerere mai mare de locuințe, care generează apoi creșteri de prețuri posibil până la nivel de bulă speculativă. Iar în astfel de condiții, clientul ajunge să plătească mai mult pentru activul în sine.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:5,14 m/s
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău