Premieră medicală în Israel | Cercetătorii au printat în 3D o inimă miniaturală folosind țesut uman

  • 15 Aprilie 2019 16:44
Premieră medicală în Israel | Cercetătorii au printat în 3D o inimă miniaturală folosind țesut uman Agerpres

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au prezentat luni prototipul unei inimi miniaturale, despre care oamenii de știință israelieni afirmă că reprezintă primul cord creat cu o imprimantă 3D folosind țesut uman, informează DPA și AFP, potrivit Agerpres.

„Este pentru prima dată, oriunde în lume, când cineva a reușit să conceapă și să printeze în integralitate o întreagă inimă plină cu celule, vase sangvine, ventricule și camere", a explicat profesorul Tal Dvir, coordonatorul acestui studiu, ale cărui rezultate au fost prezentate într-o conferință de presă.

Până acum, potrivit universității israeliene, oamenii de știință au reușit să printeze cu succes doar țesuturi simple, lipsite de vase sangvine.

Profesorul Dvir a subliniat importanța unei inimi obținute cu celule și material biologic al pacientului, o tehnică utilizată pentru a elimina riscul de respingere a grefei.

Inima prezentată de cercetătorii israelieni, pe care jurnaliștii au putut să o vadă în timpul unui proces de printare ce a durat aproximativ trei ore, are mărimea unei inimi de iepure sau a unei cireșe.

"Inimile umane, mai mari, necesită aceeași tehnologie", a explicat profesorul Tal Dvir.

Următoarea etapă pentru cercetători va consta în "cultivarea" unor inimi printate în laborator și "educarea lor" pentru ca ele să se comporte ca o inimă naturală.

Starea actuală a acestei inimi primitive poate fi comparată cu aceea a inimii unui embrion.

"Celulele trebuie să își formeze abilitatea de pompare; ele pot în prezent să se contracte, însă avem nevoie ca ele să lucreze împreună", a explicat coordonatorul cercetării.

După ce vor realiza acest obiectiv, oamenii de știință intenționează să transplanteze inimile astfel obținute în animale de talie mică, precum iepuri și șobolani, pentru a testa funcționarea acestora.

"Poate că peste 10 ani vor exista imprimante de organe în cele mai bune spitale din lumea întreagă, iar aceste proceduri vor fi realizate în mod obișnuit", a mai spus profesorul Tal Dvir.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în 2018 că boala arterială coronariană (cardiopatie ischemică) și accidentul vascular cerebral reprezintă cele mai mortale maladii din lume. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,49
Câțiva nori
Umiditate:46 %
Vint:4,47 m/s
Sun
19
Mon
15
Tue
13
Wed
13
Thu
14

Curs oficial BNM 25 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0000
USD 17.7044 -0.0000
RON 4.1909 -0.0000
UAH 0.6661 -0.0000
RUB 0.2434 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău