Premieră la Radio România Actualități | Laserul de la Măgurele, înaintea testelor de punere în aplicare

  • 07 Iunie 2017 12:35
Premieră la Radio România Actualități | Laserul de la Măgurele, înaintea testelor de punere în aplicare

Jurnaliștii Radio România Actualități sunt primii care ajung să vadă cel mai puternic laser din lume, la Măgurele, lângă București, înaintea testelor de punere în funcțiune a instalației de la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (ELI-NP).

Radio România Actualități este primul post care va difuza o ediție specială, în premieră, astăzi, 7 iunie, în direct între 13:20 și 14:00, cu specialiștii și cercetătorii institutului, despre proiectele lor, dar și despre perspectivele cercetărilor științifice de pe platforma de la Măgurele.

În ediția de astăzi a emisiunii Probleme la zi la Radio România Actualități se va vorbi, printre altele, despre pregătirile pentru Day 1 (începerea testelor la laserul de mare intensitate), stadiul realizării proiectului finanțat din fonduri europene și guvernamentale, modul în care este pregătit Parcul Științific - MHTC, dar și despre cum va fi reprezentată în curând România prin acest proiect la Expo Astana - 2017, Expoziția Mondială de la Astana (capitala Kazahstanului), care are ca temă Energia viitorului.

Invitații speciali ai ediției de astăzi a emisiunii Probleme la zi la RRA sunt: academicianul Nicolae Zamfir - directorul Institutului de Fizica și Inginerie Nucleară Horia Hulubei de la Măgurele, profesorul Kazuo Tanaka - directorul științific ELI-NP dar și alți specialiști și cercetători științifici.

Emisiunea va fi transmisă on air și online, pe www.radiochisinau.md, între 13:20 și 14:00 

Presa din România relatează că, atunci când va deveni operațional, ELI-NP va fi cel mai important centru de cercetare științifică din România. Acesta va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a continutului butoaielor cu deseuri radioactive, fara a fi desfacute, un lucru extrem de dificil in prezent.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău