Premieră la NASA. Primul echipaj exclusiv feminin care efectuează o misiune în afara Stației Spațiale

  • 17 Octombrie 2019 12:21
Premieră la NASA. Primul echipaj exclusiv feminin care efectuează o misiune în afara Stației Spațiale

Prima misiune în afara Stației Spațiale Internaționale (ISS) care va fi efectuată doar de astronaute - ce trebuia să aibă loc în luna martie, dar a fost anulată din cauza lipsei unui costum de o mărime potrivită - a fost programată pentru vineri dimineață, a anunțat NASA, potrivit nytimes.com.

În luna martie, oficialii NASA au anulat ceea ce ar fi trebuit să fie o misiune premieră, după ce și-au dat seama că au un singur costum de dimensiuni potrivite și nu două. La misiune urmau să ia parte astronautele Christina Koch și Anne McClain, care, în cele din urmă, a fost înlocuită cu un coleg, pentru că nu s-a găsit pe ISS un costum spațial de mărime medie. În condițiile date, este mai ușor și mai rapid de modificat structura echipei de astronauți decât costumele spațiale, au declarat la momentul respectiv reprezentanții NASA.

Vineri, misiunea în afara ISS va fi efectuată de astronautele Christina Koch și Jessica Meir. Acestea trebuie să înlocuiască un sistem de control al bateriilor care s-a defectat la sfârșitul săptămânii trecute.

După eșecul din luna martie, NASA a fost acuzată de sexism, mai ales că majoritatea angajaților sunt bărbați.

Sally Ride a fost prima femeie americană care a călătorit în spațiu, la bordul navei spațiale Challenger, 1983.

Un an mai târziu, astronauta sovietică Svetlana Savitskaia devenea prima femeie care a participat la o ieșire în afara stației spațiale (Salyut 7).

Peste 500 de persoane au ajuns în spațiu până în prezent, dar numai 11% au fost femei.

Pe de altă parte, în luna aprilie, misiunea pe ISS a astronautei americane Christina Koch a fost extinsă la 11 luni, ceea ce înseamnă că aceasta va stabili un nou record pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spațiu de o femeie.

Koch, în vârstă de 40 de ani, a sosit pe ISS pe 14 martie, pentru o misiune care urma să dureze șase luni. Misiunea ei a fost prelungită până în februarie 2020.

Anterior, recordul în domeniu i-a aparținut tot unei astronaute a NASA, Peggy Whitson, care a petrecut 288 de zile la bordul ISS, în anii 2016 - 2017, potrivit Agenției spațiale americane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău