Premieră în lumea tehnicii | Un computer a fost infectat cu un virus transmis prin ADN

  • 13 August 2017 10:20
Premieră în lumea tehnicii | Un computer a fost infectat cu un virus transmis prin ADN

O echipă de biologi și experți în securitate informatică de la University of Washington a reușit să infecteze un computer folosind un virus stocat într-o secvență ADN.

Cercetătorii se tem că în viitor computerele din laboratoarele open-source din lume ar putea fi infectate cu programe dăunătoare prin intermediul dispozitivelor (care analizează mostre biologice) la care sunt conectate.

„Pe măsură ce lumile moleculare și electronice devin tot mai apropiate, sunt interacțiuni potențiale la care nu a trebuit să ne gândim în trecut”, a declarat Luis Ceze, coautor al studiului.

ADN este, practic, un fel de „sistem de fișiere” din lumea biologică. Cum au reușit cercetătorii să infecteze un computer folosindu-se de ADN? Știința din spatele experimentului este foarte complicată, dar iată o explicație mult simplificată: membrii echipei au reușit să transforme bazele azotate ale ADN (adenina, citozina, timina, guanina și uracilul) în date în format binar. Acest lucru se mai făcuse și înainte. Astfel, într-o secvență de ADN a fost introdus cod executabil simplu. Pentru experiment, a fost lăsată în software-ul de pe computerul țintă o vulnerabilitate, care a fost vizată de codul dăunător. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău