Premieră în Japonia: Astronautul japonez Koichi Wakata va pleca în a cincea misiune în spațiu, la bordul unei rachete SpaceX

  • 12 Octombrie 2021 15:57
Premieră în Japonia: Astronautul japonez Koichi Wakata va pleca în a cincea misiune în spațiu, la bordul unei rachete SpaceX

Astronautul japonez Koichi Wakata va pleca în a cincea misiune în spațiu – un record pentru un astronaut nipon -, la bordul unei noi rachete SpaceX care urmează să fie lansată în toamna anului 2022 sau mai târziu, a anunțat marți agenția spațială japoneză, informează Kyodo, citată de Agerpres.

Astronautul în vârstă de 58 de ani va urca la bordul celei de-a cincea capsule operaționale Crew Dragon dezvoltată de compania americană Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) și va rămâne pe Stația Spațială Internațională (ISS) pentru o perioadă lungă de timp, a declarat agenția japoneză de explorare aerospațială.

„Acest zbor care urmează va fi prima mea misiune la bordul unui vehicul spațial comercial. Salut evoluțiile remarcabile în domeniul spațial și activitățile dinamice din sectorul privat pe orbita terestră joasă”, a declarat Wakata, citat într-un comunicat.

Wakata a efectuat până în prezent patru zboruri spațiale – trei misiuni la bordul unei nave spațiale americane, în 1996, 2000 și 2009 și una la bordul unei capsule spațiale rusești Soyuz, în 2013.

Aceasta va fi cea de-a treia expediție pe termen lung a lui Wakata la bordul ISS, după misiuni similare în 2009 și 2013.

Wakata a declarat că ”este o onoare” pentru el să fie astronautul JAXA aflat la bordul noii capsule spațiale cu echipaj uman pentru al treilea an consecutiv, după Soichi Noguchi (56 de ani) și Akihiko Hoshide (52 de ani), care s-au aflat în primul, respectiv cel de-al doilea vehicul spațial operațional.

SpaceX, fondată de CEO-ul Tesla Inc. Elon Musk, a dezvoltat Crew Dragon ca succesor al sistemului de transport cu navete spațiale al Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA) a SUA, în funcțiune timp de 30 de ani, până în 2011.

Un alt astronaut nipon, Satoshi Furukawa (57 de ani), este programat să ajungă la bordul ISS în jurul anului 2023, potrivit JAXA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău