”Marea Unire în oglinda Prutului”- documentar despre drama românilor rămași dincolo de hotarele Țării

  • 06 Decembrie 2018 14:30
”Marea Unire în oglinda Prutului”- documentar despre drama românilor rămași dincolo de hotarele Țării

”Marea Unire în oglinda Prutului”, un film documentar despre drama salvării și regăsirii propriei identități a românilor din afara granițelor, va avea premieră la sfârșitul acestei săptămâni, sâmbătă 8 decembrie, începând cu ora 17.00, la Ateneul din Iași. Filmul este realizat de regizoarea basarabeană, Violeta Gorgos și a fost început în urmă cu aproape două decenii cu titlul inițial ”Neșansa de a fi român”.

Filmările au fost făcute în regiunea Cernăuțiului, Bucovina istorică - localitățile Crasna și Costiceni, pe malul Prutului, la Glodeni, cât și la Chișinău, până în localitatea Reni din regiunea Ismail.

Documentarul ”Marea Unire în oglinda Prutului” spune povestea tuturor românilor care, după semnarea Actului Marii Unirii de la 1918, au fost un tot întreg, în România Mare, iar acum au rămas dincolo de hotarele Țării - a mărturisit pentru Radio România Chișinău, regizoarea Violeta Gorgos.

”Este cumva o poveste personală. Pentru că am început de la istoria familiei mele, de la poveștile de viață ale prietenilor, cunoscuților mei și spiritul românesc în care am fost crescuți și educați. Cel care m-a ghidat, oarecum, a fost istoricul Ion Leascenco. Artiștii, oamenii de artă sunt mai emoționali, așa încât pentru echilibru istoric am avut aproape un istoric. În linii mari, nu este un film istoric, este un film cu oameni, cu povești de viață, care emoționează”, menționează Violeta Gorgos.

Protagoniști în film nu sunt doar persoane născute în România Mare, din ce în ce mai puține, sunt și copiii, nepoții și strănepoții acestora, care au păstrat în familie spiritul și valorile românești. Sunt cei care au păstrat fotografii cu buneii și străbunii lor, sunt oameni care au încercat să își păstreze legătura cu Țara chiar și în epoca de tristă amintire din perioada comunismului și  a regimului sovietic, susține regizoarea Violeta Gorgos. Ea a oferit și o explicație pentru titlul filmului ”Marea Unire în oglinda Prutului”:

”Apa mereu este asemănată cu o oglindă. Oglinda aceasta reflectă, din păcate, dureri și necazuri. Din păcate, Prutul nu este doar un râu simplu. Este un râu care ne separă și astăzi suntem nevoiți să prezentăm acte și încolo și încoace. E o oglindă dureroasă, în care nu tot timpul ne vedem așa cum am vrea noi. E însă o oglindă care prezintă realitatea”, a spus regizoarea.

Premiera filmului, care a fost realizat cu susținerea Primăriei Municipiului Iași prin programul Centenar, va avea loc sâmbătă, 8 decembrie, la Ateneul din Iași. Intrarea este liberă!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău