Premiera a trei documentare de scurt metraj a avut loc la Chișinău

  • 27 Mai 2022 20:00
Premiera a trei documentare de scurt metraj a avut loc la Chișinău

La Teatrul Național ”Eugene Ionesco”, au fost lansate ieri seară documentarele de scurt metraj pe subiecte sociale și de drepturile omului „Ograda casei mele”, „Dizarmonica” și „Cerul fără stele”, elaborate în anul 2021 de către trei cineaști tineri și realizate cu suportul Oficiului Consiliului Europei în R. Moldova, la Studioul ”TeleFilm Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul Studioului ”TeleFilm Chișinău”, Mircea Surdu a menționat că cele trei filme au fost realizate în cadrul proiectului Consiliului Europei la Chișinău „Promovarea standardelor europene în reglementarea domeniului audiovizualului din Republica Moldova”, susținut de ”Telefilm-Chișinău”, iar cei trei cineaști au fost ajutați de  trainerul Irene Langemann, regizoare din Germania. ”Proiectul se află la a treia ediție. Filmele cineaștilor debutanți abordează un șir de subiecte sociale relevante pentru Moldova”, a precizat Mircea Surdu.

În mesajele lor de salut, Giulia RE, șefă adjunctă a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău și directorul Companiei Publice ”Teleradio Moldova”, Vlad Țurcanu au menționat importanța proiectului, subliniind că cele trei filme sunt emoționante, dar, totodată, pline de speranță.

Primul scurt metraj, „Ograda casei mele” de Ana Gurdiș reflectă istoria Victoriei Pruteanu, o femeie de 28 de ani, care locuiește într-un sat mic din Moldova. Ea a fost victima violenței domestice timp de mai mulți ani, iar în urma unui incident nefericit, a luat o viață în autoapărare. Judecătorii i-au dat 3 ani de închisoare, lăsând acasă 5 minori, dar, pentru prima dată, societatea din R. Moldova s-a mobilizat, iar cazul ei a stârnit un val de susținere fără precedent. Cel de-al doilea film, „DizarmoNICA” de Jaesmin Delev, este un documentar despre confruntarea atât cu lumea exterioară, cât și cu cea lăuntrică pe care o duce adolescentul de astăzi, în lipsa sprijinului primar al familiei. Filmul prezintă istoria unei tinere de 15 ani, pe nume Nica, cu succese remarcabile în sfera muzicii, căreia criza perioadei adolescentine îi dezbate din aspirațiile de carieră și de viață.

În documentarul „Cerul fără stele” de Victor Popovici, autorul și totodată protagonistul filmului reflectă povestea persoanelor cu probleme de vedere, abordând această problemă spunându-și propria poveste. Filmul se bazează pe povestea unui băiat de 12 ani, care își pierde treptat vederea și își amintește ultima dată când a văzut stelele pe cer. 

Proiectul Consiliului Europei la Chișinău „Promovarea standardelor europene în reglementarea domeniului audiovizualului din Republica Moldova”, susținut de ”Telefilm-Chișinău” a fost lansat în anul 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău