Pregătiri pentru amenințarea din Belarus: Comandanții polonezi au trimis la graniță și lunetiști ai Brigăzii 12 Mecanizate

  • 01 August 2023 10:54
Pregătiri pentru amenințarea din Belarus: Comandanții polonezi au trimis la graniță și lunetiști ai Brigăzii 12 Mecanizate

Oficialii guvernamentali din țările europene spun că situația de la granița cu Belarus este încă potențial periculoasă. După apariția a mii de mercenari ai  „Wagner” în Belarus, vecinele Lituania și Polonia au luat măsuri suplimentare de securitate, scrie Defence România.

Autoritățile poloneze au decis să-și întărească granițele estice, iar celelalte țări din regiune recurg la acțiuni similare. Guvernul lituanian a avertizat că, din cauza riscului unor posibile provocări din partea teroriștilor, granița cu Belarus ar putea fi complet închisă.

Vineri, 28 iulie, comandamentul polonez a arătat soldați cu arme de lunetist pe fundalul unei baricade la granița polono-belarusă. Militarii fac parte din din Brigada 12 Mecanizată, cu cartierul general la Szczecin. 

„O plimbare de seară la aer curat este bună pentru sănătate. Lunetiștii sunt maeștri în recunoaștere, navigație și lucrul cu armele. Trăsăturile lor caracteristice sunt încrederea în sine și răbdarea”, se arată în descrierea fotografiei.

Acțiunea face parte din operațiunea „Bezpieczne Podlasie” /  (regiunea n.r.) „Podlasia în siguranță”, exercițiul la care participă elemente ale forțelor Brigăzii a 12-a mecanizată, și care desfășoară misiuni de aproape 3 săptămâni, pentru pregătirea răspunsului în cazul unor încercări de destabilizare a situației de la granița polono-belarusă.

Datorită mobilității mari a transportoarelor blindate pe roți Rosomak, astfel de sarcini sunt îndeplinite extrem de eficient și eficient, se arată și în comunicatul structurii militare.

Pregătiri pentru amenințarea din Belarus: Comandanții polonezi au trimis la graniță și lunetiști ai Brigăzii 12 Mecanizate

Lituania, în alertă similară

După cum scrie televiziunea lituaniană LRT , președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat că prezența mercenarilor ruși ai „Wagner” în Belarus este o amenințare serioasă. El a subliniat că sunt posibile provocări ale „wagnerienilor” împotriva Lituaniei, Poloniei și Letoniei.

„De la primele rapoarte că grupurile „Wagner” ar putea fi dislocate în Belarus, am spus imediat că nu putem respinge amenințarea”, a spus președintele lituanian.

Nauseda a adăugat că după tentativa de revoltă „Wagner” din Federația Rusă, Lituania a luat măsuri suplimentare, și a subliniat că în caz de provocări, Forțele Armate ale Lituaniei pot veni în ajutorul grănicerilor.

Stanislav Zharin, comisarul guvernului polonez pentru securitatea spațiului informațional, a raportat cu o zi mai devreme că „este încă periculos la granița cu Belarus”.

„Patrulele poloneze sunt atacate de străini agresivi. În fiecare zi, ofițeri și soldați sunt atacați”, a spus el, comentând raportul polițiștilor de frontieră despre o altă încercare a străinilor de a pătrunde la granița bieloruso-polonă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău