Pregătiri „foarte serioase” ale armatei SUA în eventualitatea unui conflict cu Phenianul

  • 17 Ianuarie 2018 18:53
Pregătiri „foarte serioase” ale armatei SUA în eventualitatea unui conflict cu Phenianul

Armata americană se pregătește 'foarte serios' de un posibil război cu Coreea de Nord, a indicat marți un ales republican, care și-a exprimat totuși speranța să nu se ajungă în situația ca aceste pregătiri să fie puse în practică, relatează AFP.

„Administrația examinează foarte serios opțiunile militare care ar putea intra în joc în ceea ce privește Coreea de Nord”, a declarat Mac Thornberry, președintele Comisiei pentru forțele armate din Camera Reprezentanților a Congresului SUA.

„Antrenamentele sunt foarte serioase”, a adăugat el, subliniind că „militarii au pregătiri în curs, dar sper ca acestea să nu fie necesare”. 

Ministrul apărării american Jim Mattis a insistat în mod repetat că eforturile de soluționare a crizei nord-coreene trebuie să fie în primul rând diplomatice, adăugând totuși că Pentagonul trebuie să fie pregătit întotdeauna pentru orice eventualitate. 

Tensiunile cu Phenianul s-au agravat după înmulțirea anul trecut a tirurilor cu rachete balistice nord-coreene capabile să transporte un focos nuclear și să atingă teritoriul american. Acestea s-au mai redus în intensitate odată cu discuțiile începute acum o săptămână între Seul și Phenian. 

Semn al faptului că tensiunile rămân ridicate, o alertă falsă a provocat panică sâmbătă în arhipelagul Hawaii, când locuitorii au primit un mesaj de avertizare că teritoriul este vizat de o rachetă balistică și erau îndemnați să se adăpostească.  

SUA și aliații lor s-au reunit marți la Vancouver în încercarea de a înăspri sancțiunile împotriva Phenianului, o reuniune la care China și Rusia nu au participat și pe care au pus-o deja sub semnul întrebării.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău