Predițiile greșite ale unor celebri futurologi pentru 2020: Nanoboți, primate-șoferi și misiuni pe Pluto

  • 01 Ianuarie 2020 19:29
Predițiile greșite ale unor celebri futurologi pentru 2020: Nanoboți, primate-șoferi și misiuni pe Pluto

Ideea de roboți care ajung sa ia slujbele oamenilor este veche de decenii și a fost prezisă și pentru anii 2020. În 2006, cercetătorii de la Universitatea Elon din SUA spuneau că futurologii și experții în tehnologie prezic că roboții și inteligența artificială vor prelua complet muncile fizice până în 2020, scrie MEDIAFAX.

Iar futurolgul britanic Ian Pearson spunea, în 2005, că este posibilă construirea unui computer cu conștiință și emoții, cu un nivel al inteligenței superuman, până în 2020. În decembrie 2019, Pearson declara pentru CNN că și-a bazat predicția pe faptul că inteligența artificială a avut o dezvoltare alertă la începutul secolului, dar, la un moment dat, a avut loc un regres.

"Estimez că inteligența artificială a progresat cu 35 - 40% mai lent decât ne așteptam", a spus acesta, care a arătat că, totuși, în unele fabrici de componente de mașini roboții au înlocuit total oamenii.

În ceea ce privește roboții, publicația Massachusetts Institute of Technology - MIT Technology Review - a monitorizat efectele automatizării forței de muncă, parțială sau totală, cu variate niveluri de alarmare.

Pearson a mai prezis, în 2009 crearea, până în 2020, a "pielii active", un dispozitiv de monitorizare a stării de sănătate. Acesta a declarat recent pentru CNN că un astfel de produs nu ar fi avut nevoie de o tehnologie dificilă pentu a fi creat, dar că nu a existat un interes deosebit în domeniu.

Pe de altă parte, futurologul susține că 85% dintre predicțiile sale s-au concretizat, printre acestea numarându-se sms-urile și influența dominantă a social media.

Totuți, unele tendințe ale celei mai recente decade l-au luat prin surprindere, iar printre acestea se numără îngrijorarea în creștere a publicului pentru schimbările climatice.

În ceea ce privește următoarea decadă, Pearson spune că, deși toată lumea este convinsă că automobilele clasice vor fi înlocuite de cele care se conduc singure, el se gândește la o variantă mai ieftină și fezabilă, capsule din fibră de sticlă manevrate de autostrăzi automatizate. "Poți converti un oraș întreg, în câteva săptămâni, într-unul inteligent, cu un sistem de transport foarte, foarte ieftin", spune acesta, vorbind și despre beneficii pentru mediu.

Citiți continuarea materialului pe MEDIAFAX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău