Precizările viceguvernatorului BNM Ion Sturzu după ce Comisia de anchetă privind frauda bancară a recomandat revocarea lui din funcție

  • 17 Octombrie 2019 09:26
Precizările viceguvernatorului BNM Ion Sturzu după ce Comisia de anchetă privind frauda bancară a recomandat revocarea lui din funcție

Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Ion Sturzu, a venit, într-un comunicat, cu mai multe precizări după ce în raportul Comisiei de anchetă privind frauda bancară era recomandată revocarea sa din funcție, precum și a viceguvernatorului Aureliu Cincilei.

Astfel, Ion Sturzu susține că nici el și nici viceguvernatorul BNM, Aureliu Cincilei, nu au fost invitați la audieri de către Comisie pentru a li se oferi posibilitatea de a prezenta informațiile și argumentele deținute referitor la devalizarea sistemului bancar. De asemenea, el susține că nu li s-a comunicat vreo acuzatie, „deși comisia a activat circa patru luni, timp în care BNM și-a manifestat toată deschiderea și a prezentat comisiei toate materialele solicitate”.

„Personal am fost invitat la comisie abia pe 11 octombrie 2019, după ce raportul comisiei a fost aprobat și publicat, pentru a fi audiat pe 14 octombrie 2019, declarată oficial zi liberă, la ora 10.00. Din cei cinci membri ai comisiei, au fost prezenți doar domnii Alexandru Slusari și Lilian Carp. Astfel, informațiile pe care le-am furnizat comisiei nu se regăsesc în raport”, a mai menționat Ion Sturzu.

Viceguvernatorul a precizat că și el, și Aureliu Cincilei au fost numiți în funcție pe 12 iulie 2013, când situația la cele trei bănci: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A. și Unibank S.A. era deja una extrem de gravă, iar în acea perioadă, inclusiv luna noiembrie 2014, nici unul dintre ei nu au fost responsabili de domeniul de supraveghere bancară.

Potrivit Mold-street, Alexandru Slusari, președintele comisiei parlamentare de anchetă susține însă că viceguvernatorul BNM a fost invitat la comisie la propunerea deputatului Lilian Carp.

"Trebuia să clarificăm niște lucruri, căci un fost coleg l-a acuzat de unele acțiuni grave", a declarat Alexandru Slusari, fără a oferi detalii. Totodată el a precizat că în raportul Comisiei nu au fost și nu vor fi operate modificări.

Deputatul Lilian Carp a confirmat aceste informații, dar a refuzat să dea detalii. "Deja o să aflați mâine! Aveți răbdare", ne-a declarat Lilian Carp. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău