Precizările Serviciului Vamal referitoare la acordarea preferințelor tarifare la importul de mărfuri

  • 18 Ianuarie 11:56
Precizările Serviciului Vamal referitoare la acordarea preferințelor tarifare la importul de mărfuri

Serviciul Vamal informează despre mecanismul de acordare a preferințelor tarifare la importul mărfurilor în cadrul contingentelor tarifare.

Astfel, limitele cantitative și valorice care pot fi importate în regim preferențial cu reducerea sau exonerarea de taxe vamale (măsuri tarifare preferențiale) care sunt stabilite în conformitate cu prevederile art. 53 din Codul Vamal nr. 95/2021 și acordurilor internaționale pe care Republica Moldova le-a încheiat cu anumite țări sau teritorii ori grupuri de țări sau teritorii pentru unele categorii de mărfuri, precizează un comunicat al Serviciului Vamal.

Contingentele tarifare sunt gestionate de un sistem electronic în baza principiului „primul venit, primul servit” în limita soldului stabilit în conformitate cu ordinea cronologică a momentului acceptării (oră/min./sec.) declarațiilor vamale de punere în liberă circulație, completată în Sistemul Informațional Integrat Vamal.

În context, menționăm, că în prezent, Republica Moldova acordă preferințe tarifare în conformitate cu Legea nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor (Notă la Capitolul 4 și Notă la Capitolul 17), precum și în cadrul următoarelor acorduri internaționale:

  • Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană;
  • Acordului de Comerț  Liber dintre Republica Moldova și Republica Turcia; 
  • Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Toate informațiile referitoare la rezultatele alocărilor contingentelor sunt publicate pe pagina web a Serviciului Vamal, nemijlocit tabelul din rubrica ”Contingente” prezintă informația detaliată privind aplicarea contingentelor tarifare în anul 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău