Precizările poliției pe cazul omorului din sectorul Râșcani
-
13 Iulie 13:39
Zeci de percheziții în hoteluri, construcții și case abandonate au fost efectuate după omorul din 10 iulie la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei. S-a descins în cel puțin 24 de centre comerciale, gări auto, piețe, centre de plasament, parcuri, cooperative și garaje, iar peste 700 de persoane au fost verificate. Inspectoratul General al Poliției precizează că au fost reținute două persoane suspectate de complicitate la comiterea omorului. Țintașul nu este încă reținut, transmite IPN.
„În contextul crimei din sectorul Râșcani al capitalei, din această săptămână, în care a fost ucis un cetățean turc condamnat penal în alte țări, Poliția Națională dă asigurări cetățenilor Republicii Moldova că siguranța lor nu este în pericol. Asta în contextul informațiilor operative deținute de oamenii legii, conform cărora această persoană a comis un omor intenționat cu scop de lichidare a cetățeanului turc, fără a fi amenințate alte vieți”, precizează IGP.
Oamenii legii au pornit urmărirea penală pentru omor comis cu deosebită cruzime. Bărbatul care a tras în cetățeanul turc era cu fața acoperită și se deplasa cu o trotinetă electrică. Având la el un pistol, deocamdată de model nestabilit, a efectuat patru împușcături în spate și trei împușcături în capul bărbatului de la terasă, în urma cărora ultimul a decedat pe loc.
Cât ține bărbatul omorât, în vârstă de 41 de ani, acesta era dat în căutare internațională. În mai 2022, acesta a fost reținut în Republica Moldova și plasat în arest pentru a fi extrădat autorităților britanice care îl căutau pentru executarea unei pedepse de 21,5 ani de privațiune de libertate. Autoritățile competente au primit în total patru cereri de extrădare din partea Marii Britanii, care au fost înaintate în instanța de judecată și în prezent se află încă în examinare. La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil. În octombrie 2022, Inspectoratul General pentru Migrație i-a respins cererea. Decizia a fost însă contestată de solicitant prin trei acțiuni în contencios administrativ. Hotărârea pe fondul cauzei, și anume menținerea deciziei de refuzare a azilului, a fost luată abia peste doi ani, pe 3 iulie 2024.