Precizările ministrului Andrei Spînu cu privire la prețul de import al gazelor naturale

  • 13 Ianuarie 12:27
Precizările ministrului Andrei Spînu cu privire la prețul de import al gazelor naturale

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a venit cu precizări cu privire la formarea prețului de import al gazelor naturale.

„Înainte de a face calculele trebuie să spunem 2 lucruri: Deja se știe că formula e un mixt de 30% la 70%. Formula completă nu o pot divulga din motive de confidențialitate. Important: perioada de calcul a prețului a fost efectuată la început de noiembrie. E ușor a face calcule și preziceri din trecut. E mai greu să prezici viitorul. Reieșind din cele 2 puncte haideți să facem calculele: Prețul la coșul de petrol la începutul lunii noiembrie pentru trimestrul I al anului 2022 era de aproximativ 270 USD. Front Month Index la început de luna noiembrie era de aproximativ 920 USD pentru mia de metri cubi. Aplicăm aceste prețuri: 70% din 270 = 189 USD, 30% din 920 = 276 USD, 189 USD + 276 USD = 465 USD prețul de achiziție a gazului. În final, repet ce am zis permanent, suntem într-o criză energetică și pe care o vom depăși cu capul sus”, a declarat Andrei Spînu. 

Prețul de achiziție a gazelor naturale livrate Republicii Moldova de concernul rus Gazprom a crescut semnificativ în luna ianuarie.

Compania a nformat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze furnizate de Gazprom, conform formulei de calcul, inclusă în contractul în vigoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:8,75 m/s
Mon
13
Tue
15
Wed
17
Thu
17
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău