Precizările Ministerului Sănătății în legătură cu laboratoarele în care sunt efectuate testele pentru COVID-19

  • 31 Martie 2020 16:58
Precizările Ministerului Sănătății în legătură cu laboratoarele în care sunt efectuate testele pentru COVID-19

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că testele pentru detectarea virusului care cauzează infecția COVID-19 se efectuează în Laboratorul virusologic al ANSP și 2 laboratoare private, după ce a fost validată metoda de diagnostic, prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR) certificate IVD.

„Pentru înlăturarea incertitudinilor apărute în spațiul public, menționăm că inițial, testele erau efectuate prin două reacții diferite, una prin prelevarea probelor de sânge (în laboratoarele private), alta prin lavaj (în laboratorul ANSP), ambele omologate, ulterior, această discrepanță fiind înlăturată. Materialul biologic (tampon nazo-faringial) este colectat conform algoritmului în condiții speciale de către personalul medical instruit.  În prezent, astfel de teste pot fi efectuate în cadrul a trei laboratoare din municipiul Chișinău, inclusiv Laboratorul ANSP. Numărul de teste efectuate și cel al cazurilor confirmate este raportat zilnic pentru gestionarea corectă a datelor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Menționăm că premierul Ion Chicu, miniștrii și păararul prim-ministrului au efectuat testele pentru COVID-19 la un laborator privat. De asemenea, fostul director al Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a fost demis după ce a decis să testeze mai mulți subalterni pentru noul coronavirus la un laborator privat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău