Precizările Inspectoratului General al Poliției cu referire la cetățeanul Ilan Șor

  • 08 Februarie 16:28
Precizările Inspectoratului General al Poliției cu referire la cetățeanul Ilan Șor

În prezent, cetățeanul ȘOR Ilan, cetățean al Republicii Moldova, alias SHOR Ilan, cetățean al Statului Israel este căutat la nivel internațional pe canalele INTERPOL, cu scopul arestării și extrădării.

Politicianul Ilan Șor, care a plecat din Republica Moldova în anul 2019, a părăsit Israelul pe data de 1 februarie, iar acum s-ar afla în Federația Rusă. Inspectoratul General al Poliției precizează că, imediat după apariția informației în presă, subiect abordat în seara zilei de 7 februarie la diverse emisiuni TV, a intervenit cu demersuri suplimentare către BNC INTERPOL Moscova și Secretariatul General al INTERPOL de la Lyon. S-a solicitat întreprinderea în regim de urgență a acțiunilor ce se impun în privința lui Șor, cu scopul de a-l localiza și aresta, transmite IPN.

Potrivit IGP, Ilan Șor, cetățean al Republicii Moldova, cetățean al Statului Israel, este căutat la nivel internațional pe canalele INTERPOL cu scopul arestării și extrădării. Ultima traversare oficială a frontierei de stat de către acesta a avut loc pe 17 august 2018, pe sensul de intrare în Republica Moldova.

Conform informației oficiale disponibile în ultima perioada, începând cu luna noiembrie 2023, Ilan Șor circulă și are diverse întrevederi cu oficiali din alte state, în special din Federația Rusă, fapt despre care urmăritul comunică personal în postări publicate pe rețelele de socializare.

Mai exact, pe 6 noiembrie 2023, Ilan Șor a părăsit Israelul, pe cale aeriană, identificându-se cu pașaportul eliberat de autoritățile israeliene pe numele Ilan Shor. Confirmarea acestui fapt s-a solicitat imediat din partea BNC INTERPOL Ierusalim, fiind interpelate inclusiv celelalte 194 state-membre ale INTERPOL pentru furnizarea oricăror informații disponibile despre subiect. Omologii din Israel au confirmat ieșirea din țară, iar ulterior au comunicat revenirea, pe 9 noiembrie. Pe 26 noiembrie, dar și pe 6 decembrie acesta a părăsit din nou teritoriul Israelului, fapt confirmat de către autoritățile statului respectiv.

De asemenea, BNC INTERPOL Ierusalim, a comunicat că Ilan Șor a părăsit Israelul pe 7 ianuarie 2024, către Emiratele Arabe Unite. Imediat s-a solicitat informație din partea BNC INTERPOL Abu Dhabi, dar și asistență din partea Secretariatului General al INTERPOL, însă, de către autoritățile din EAU nu a fost confirmată intrarea subiectului pe teritoriul țării respective.

Potrivit IGP, pe 18 ianuarie s-a aflat că Șor Ilan ar deține cetățenie rusă și ar fi călătorit din EAU spre Federația Rusă. În acest sens a fost expediat un demers către BNC INTERPOL Moscova, iar drept răspuns am fost informați că Ilan Șor nu este cetățean rus și că ultima dată a fost înregistrat cu ieșire din Federația Rusă la data de 27 decembrie 2014.

În iunie 2017 Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Prin hotărârea Curții de Apel Chișinău din 13 aprilie 2023, în lipsă, Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Instanța a dispus încasarea de la politician a sumei de 5,2 miliarde de lei. Avocații lui Ilan Șor au contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău