Precizările Biroului politici de reintegrare în legătură cu cazul lui Adrian Glijin

  • 05 Noiembrie 2021 14:20
Precizările Biroului politici de reintegrare în legătură cu cazul lui Adrian Glijin

Cazul lui Adrian Glijin, cetățean al Republicii Moldova, domiciliat în raionul Camenca, este unul de rezonanță și deja de aproape un an și o lună din data reținerii și privării de libertate în mod arbitrar de către reprezentanții structurilor de forță din stânga Nistrului nu se cunosc multe detalii despre circumstanțele cazului și starea actuală a acestuia.

Potrivit unui comunicat al Biroului politici de reintegrare, autoritățile au notificat instituțiile de drept împuternicite prin lege, au informat actorii formatului de negocieri ,,5+2”, Președinția în exercițiu a OSCE și partenerii internaționali care gestionează componenta drepturilor omului (OSCE, Consiliul Europei, ONU, misiunile diplomatice relevante), făcând apel „de a avea o contribuție activă și a acorda asistență în vederea eliberării și restabilirii în drepturi a lui Adrian Glijin”. 

„Spre regret, în pofida tuturor eforturilor depuse până în prezent contactul personal cu A. Glijin al celor apropiați și al cadrelor calificate propuse nu a fost asigurat, starea de sănătate și condițiile de detenție a acestuia sunt neclare urmare a lipsei evaluării de specialitate, perspectiva eliberării din privațiune nu este comunicată, drepturile și libertățile lui inalienabile continuă a fi lezate, fapt ce provoacă o foarte mare îngrijorare”, anunță reprezentanții Biroului politici de reintegrare. 

De asemenea, autoritățile susțin că acest caz va fi menținut și în continuare în vizorul Biroului. 

Amintim că Asociația Promo-LEX și Vera Glijin, mama lui Adrian Glijin, „răpit și deținut politic de către structurile de la Tiraspol”, au cerut administrației transnistrene să demonstreze că tânărul este viu.

Promo-LEX a solicitat tuturor subiecților, inclusiv din formatul „5+2”, autorităților constituționale, dar și Federației Ruse, să se implice și să demonstreze, la această etapă, că Adrian Glijin este viu. „Nu vom ceda până vor obține informații veridice despre starea lui Adrian și vom lupta până la final pentru eliberarea lui, pentru că nu are nicio vină și se află în custodia unor autorități nerecunoscute, în statutul de deținut politic”, a declarat Vadim Vieru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău