Precizările ANSP în legătură cu incendiul de la Cernobîl

  • 21 Aprilie 2020 16:45
Precizările ANSP în legătură cu incendiul de la Cernobîl

În urma informațiilor apărute în presă cu privire la incendiul din zona de excludere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernobîl și a îngrijorărilor cu privire la potențialele pericole radiologice pentru populația Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a venit, într-un comunicat, cu mai multe precizări.

Potrivit comunicatului Agenției, în prezent, nu există un risc radiologic pentru sănătatea populației Republicii Moldova, ca urmare a evoluției de ultimul moment a stării fondului radioactiv survenite în urma incendiului din zona de excludere a CNE Cernobîl. ANSP, inclusiv CSP Bălți, monitorizează permanent nivelul radioactivității în zonele de trai ale populației.

„În acest scop, ANSP, zilnic, efectuează măsurătorile dozimetrice ale fondului gama-extern. Starea fondului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada 04-20 aprilie 2020, a rămas stabilă. Valorile debitului dozei fondului-gama au variat în limitele 0,09-0,14 µSv/h (microSievert/oră). Valorile obținute sunt situate în limitele specifice teritoriului republicii și nu depășesc nivelele admise conform „Normelor Fundamentale de Radioprotecție” (NFRP-2000) 06.5.3.34 aprobate la 27.02.01”, precizează instituția.

Potrivit informațiilor și datelor oferite de către autoritățile oficiale din Ucraina, un incendiu a apărut în zona de excludere a CNE de la Cernobîl la 4 aprilie curent, care s-a extins pe aproximativ 35 hectare. Imediat, autoritățile ucrainene au intensificat monitorizarea radioactivității în zona de excludere a CNE Cernobîl și în zonele unde populația a fost strămutată ca urmare a incendiului din aprilie 1986.

Din informațiile pe care le deține ANSP, până în prezent, rețelele de monitorizare a radioactivității mediului din Ucraina dintr-un Sistem automatizat de monitorizare a radiațiilor (ARMS) nu au detectat creșteri ale nivelului radioactivității mediului peste fondul de radiații natural nici în Ucraina. Datele ARMS sunt disponibile în timp real la următoarea adresa: http://www.srp.ecocentre.kiev.ua/MEDO-PS/index.php?lang=UKR.

„Corelând aceste informații cu măsurătorile realizate în Republica Moldova în perioada 04-20 aprilie 2020, constatăm că nu s-a produs o modificare a radioactivității mediului pe teritoriul Republicii Moldova, astfel că nu există o bază reală pentru motiv de îngrijorare a populației de pe teritoriul republicii”, se mai menționează în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău