Precizările Agenției de Mediu după informațiile privind norul de praf radioactiv din regiunea Cernobîl

  • 29 Martie 2022 11:56
Precizările Agenției de Mediu după informațiile privind norul de praf radioactiv din regiunea Cernobîl

După apariția unor informații în spațiul public privind incendiile din regiunea Cernobîl, Agenția de Mediu dă asigurări că valorile de radioactivitate se mențin în limite normale. 

Astfel, potrivit unui comunicat al Agenției, autoritățile române monitorizează împreună cu cele europene evoluția efectelor produse de incendiile din pădurile din apropiere zonei Cernobîl. Valorile de radioactivitate se mențin în limite normale la nivelul întregului teritoriu european, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivității de Mediu. Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat.

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie și cei ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului monitorizează permanent evoluțiile și vor prezenta rezultatele evaluărilor realizate la nivel european.

Simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28 – 30 martie curent, estimează că direcția predominantă a vântului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei și ulterior spre Rusia.

Soldații ruși care au capturat site-ului dezastrului nuclear de la Cernobîl au condus vehiculele blindate fără echipamente de protecție împotriva radiațiilor printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv, au declarat angajații de la fața locului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău