Precizări legate de ridicarea abonamentelor gratuite și a celor cu preț special

  • 29 Iunie 2022 12:25
Precizări legate de ridicarea abonamentelor gratuite și a celor cu preț special

Elevii claselor primare își vor putea ridica gratuit abonamente anuale pentru călătoria cu transportul public din Chișinău în cadrul instituțiilor de învățământ în care studiază. Personalul din domeniul medical își poate obține abonamente la preț special la Direcția generală asistență medicală și socială, iar cel din domeniul învățământului – la Direcția generală educație, tineret și sport. La Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului vor fi eliberate abonamente la un preț mai mic pentru capii de familii monoparentale și pentru familiile cu trei și mai mulți copii, transmite IPN.

Direcția generală transport public și căi de comunicație precizează că abonamentele pentru elevi și studenți vor fi tipărite și emise începând cu luna august, fiind valabile de la începutul anului de studii 2022-2023. Călătorii generali, studenții și elevii claselor 5-12 vor procura abonamentele pentru călătorie la punctele de vânzare din rețeaua „Moldpresa” și la parcurile de troleibuze și autobuze. În vânzare sunt disponibile abonamente la preț mai mic decât pentru călătorii generali la prezentarea carnetului de student sau de elev.

Costul abonamentelor în funcție de categoria de călători și perioada de valabilitate a documentului de călătorie este:

Călători generali: 234 lei –1 lună, 594 lei – 3 luni, 972 lei – 6 luni;

Elevi: 117 lei – 1 lună, 297 lei – 3 luni, 486 lei  – 6 luni;

Studenți: 164 lei – 1 lună; 416 lei – 3 luni, 680 lei – 6 luni;

Personal din domeniul învățământului: 164 lei – 1 lună; 416 lei – 1 lună, 680 lei – 6 luni;

Personal din domeniul medical: 164 lei – 1 lună, 416 lei – 3 luni, 680 lei – 6 luni;

Capi de familii monoparentale: 140 lei – 1 lună, 356 lei – 3 luni, 583 lei – 6 luni;

Familii cu mulți copii: 117 lei – 1 lună, 297 lei – 3 luni, 486 lei – 6 luni;

Agenți economici: 235 lei – 1 lună, 594 lei – 3 luni, 972 lei – 6 luni.

Totodată, mai multe categoriile de persoane vor beneficia de călătorii gratuite în transportul public la prezentarea documentelor care fac dovada statutului lor – legitimații. Este vorba despre pensionarii pentru limita de vârstă; persoanele cu dizabilități; funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (polițiști, ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat, angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră); carabinierii care se află în deplasări de serviciu și membrii gărzii populare înregistrați în municipiul Chișinău (care se deplasează în interes de serviciu cu insignă, legitimație și cu purtarea brasardei). Vor călători gratuit și cetățenii decorați cu distincția de stat „Ordinul Republicii”, Eroii Uniunii Sovietice, persoane decorate cu odinele „Slava” de trei grade; veteranii de război și persoanele cu diferite grade de dizabilitate; cetățeni de onoare ai municipiului Chișinău; angajații Inspectoratului Ecologic de Stat; colaboratorii Serviciului de Stat de Curieri Speciali; aleșii locali; persoanele supuse represiunilor politice și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate. În condițiile respective se va călători temporar, până se va aproba Regulamentul cu privire la emiterea și distribuirea abonamentelor de călătorie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău