Precizări ale CNAM cu privire la prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2023

  • 02 Decembrie 2022 13:51
Precizări ale CNAM cu privire la prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2023

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) vine cu precizări privind prima de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) pentru anul viitor, prevăzută în proiectul Legii fondurilor AOAM pentru anul 2023.

Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a declarat în cadrul conferinței de presă că fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să fie asigurat, iar decizia luată de CNAM este una corectă, chiar dacă pe unii îi  deranjează. El a precizat că CNSM insistă încă din anul 2014 ca suma fixă a primei de asigurare medicală să fie indicată în conformitate cu prevederile legale. „Noi am insistat în fiecare an ca această poliță de asigurare medicală să fie achitată și de către cei care nu sunt angajați în câmpul muncii, să trecem pe alb. Noi considerăm că pasul făcut de CNAM este unul greu, dar echitabil. Toate facilitățile care au fost până acum au fost menținute. Fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să fie asigurat și să achite prețul primei de asigurare în conformitate cu prevederile legale”, menționează Ion Zubcu.

La 1 decembrie 2022 de către Consiliul de Administrație al CNAM a fost examinat și aprobat proiectul Legii fondurilor AOAM pentru anul 2023. Conform proiectului:

1) Prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu și din alte recompense care se reține de la persoanele angajate, nu se modifică și va fi păstrată la nivel de 9%.

2) Copiii de până la 18 ani, elevii, studenții, pensionarii, persoanele cu dizabilități severe, accentuate sau medii,  gravidele, parturientele și lăuzele, șomerii înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, persoanele care îngrijesc la domiciliu o persoană cu dizabilitate severă, părinții, inclusiv cei adoptivi, care exercită în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii, persoanele din familiile defavorizate care beneficiază de ajutor social, beneficiarii de protecție internațională incluși într-un program de integrare, în perioada desfășurării acestuia, donatorii de organe în viață, veteranii de război, participanții la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, pensionarii care au atins vârsta standard de pensionare conform legislației naționale, dar beneficiază de pensie din partea altui stat, dacă nu sunt angajați în câmpul muncii, nu vor achita primă de asigurare obligatorie de asistență medicală în anul 2023, fiind asigurați de Guvern. Guvernul va transfera din bugetul de stat în fondurile AOAM pentru asigurarea acestor persoane suma de peste 6 miliarde 847 milioane 595 mii de lei.

3) Persoanele obligate să se asigure în mod individual prin achitarea primei de asigurare în sumă fixă, ca și în anul 2022 vor fi obligați să achite prima de asigurare până la data de 31 martie 2022. În acest caz, mărimea primei în sumă fixă va rămâne neschimbată și va fi exact ca în anul 2022, și anume:

 - Proprietarii de terenuri cu destinație agricolă vor achita 1014 lei în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală;

- Pentru persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor este stabilită prima de AOAM în mărime de 1622 lei, în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală;

- Pentru fondatorii de întreprinderi individuale, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern etc., este stabilită prima de asigurare în mărime de 2028 lei;

- Mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajați, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare de 4056 lei.

4) Modul de calculare a primei fixe de asigurare obligatorie de asistență medicală este stabilit prin art.17 alin.(4) din Legea nr.1585, adoptată la 27.02.1998. În conformitate cu această lege cuantumul primei de asigurare în sumă fixă ar trebui să constituie 12636 lei (11 700,0 lei (salariul nominal mediu lunar prognozat pentru anul 2023) x 12 (luni) x 9,0%). Totuși, ținând cont de anumiți factori obiectivi pentru anul 2023 se vor menține facilitățile menționate mai sus pentru toate persoanele care vor achita prima de asigurare în termenul stabilit de lege, până pe 31 martie 2023, se arată în comunicatul CNAM.

Conform estimărilor CNAM, 97,2% din numărul total al persoanelor obligate să achite primă în sumă fixă își respectă obligația și au achitat prima în termenul legal de până la 31.03.2022. Ei vor achita astfel prima cu facilități, cuantumul acesteia rămânând neschimbat și variind de la 1014 lei până la 4056 lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău