Preasfințitul Atanasie de Bogdania despre Crăciunul în comunitățile din Italia: Începem sărbătorile în mod tradițional pe stil nou și cumva le încununăm fiind alături de creștini care le sărbătoresc pe stil vechi, ceea ce aduce o bucurie (AUDIO)

  • 07 Ianuarie 2022 10:12
0%
00:00:00
00:00:00

Creștinii ortodocși care se conduc de stilul vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul. Aceste tradiții le mențin chiar și moldovenii din Italia, mai ales in cele 28 de parohii ortodoxe românești, după cum a aflat corespondenta Radio România de la Roma Elena Postelnicu de la Episcopul vicar - Preasfințitul Atanasie de Bogdania.

-Preasfințite, chiar și aici în Italia se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi.

Da, este o bucurie foarte mare, mai ales că avem numeroase comunități, cam 10 la sută din comunitățile noastre sunt comunități de basarabeni, dar avem și comunități de ucraineni din Ucraina de Nord, care, la fel, sărbătoresc Crăciunul conform calendarului neîndreptat. De aceea, noi preoții, dar și ierarhii din Episcopie, începem sărbătorile în mod tradițional pe stil nou și cumva le încununăm mergând și fiind alături de creștini care le sărbătoresc pe stil vechi, ceea ce aduce o bucurie și un har. Și, într-un fel suntem privilegiați că putem să ascultăm colinde de două ori, să cântăm cântecele care ne sunt dragi, le purtăm în inimă și în suflet de mai multe ori și ne bucurăm dublu, am putea spune.

-Cam câți preoți din Basarabia aveți aici la Episcopia Ortodoxă Română a Italiei?

Avem 28 de comunități  în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Însă o bună parte dintre ele, mai ales în ultimul deceniu, au făcut o simbioză între cei care sunt pe stil nou și pe stil vechi. Chiar dacă inițial erau frecventate să zicem doar de basarabeni, ulterior s-au adăugat și alte persoane care sunt de stil nou, am putea spune români din zonele istorice ale României. Chiar dacă unele comunități sunt mai tradiționaliste unde majoritatea sunt basarabeni, totuși multe comunități sunt mixte, care trăiesc credința într-o armonie care m-a surprins și pe mine foarte mult și ca preot la început și ca ierarh în ultimii ani și e o bucurie foarte mare. Multe praznice mari care reprezintă ceva pe stil nou reprezintă alt praznic mare și pe stil vechi, de aceea tot timpul se săvârșește Sfânta și dumnezeiasca liturghie, doar că îmbinăm Boboteaza cu Crăciunul pe stil vechi, îmbinăm Crăciunul pe stil nou cu Sfântul Spiridon pe stil vechi și așa mai departe. Lucrul acesta este foarte ziditor duhovnicește, deoarece oamenii se întâlnesc la liturghie și pun accentul pe ce este esențial: adică pe sfânta liturghie, pe a fi alături de Domnul, pe a se împărtăși și nu pun accente pe lucruri tipiconale. Ceea ce contează foarte mult mai ales când aici în diasporă, atunci când ești departe de ai tăi, de ai casei, să regăsești căldura inimii chiar și în cel care are un alt calendar, un alt tipic, poate are o altă tradiție. Fiecare parohie devine o mică Românie, o mică Basarabie, o mică Bucovină. Spuneam că avem o comunitate în nordul Romei, dar și în partea de sud a Milano, la care participă foarte mulți ucraineni, dar ucraineni români, care au niște tradiții cu totul și cu totul deosebite: colinzi în limba ucraineană, cântece de stea, tradiții care îi surprind pe cei care vin acolo, dar și îmbogățesc atât tradițiile, cât și partea duhovnicească(...)

În Italia, spre exemplu, sunt și ucraineni care nu cunosc limba română, mai ales în sudul Italiei, care nu au parohii și atunci vin în comunitățile noastre. Și atunci Tatăl nostru îl spunem și în slavonă, mai adăugăm câte o ectenie, mai adăugăm Crezul, ceva scurt la predică pentru ca să se regăsească. Sunt și greci care vin, sunt și ruși care vin, și asta arată universalitatea bisericii, asta arată că biserica e mai presus de ceea ce înseamnă etnie și poate să-i reunească pe toți. În biserică fiecare își regăsește locul, liniștea și pacea.

-Se poate spune că aici în străinătate, în Italia, un alt rol al bisericii este și acela de a crește copiii români născuți în Italia. Sunt copii care nu au avut ocazia să vadă sărbători, stau doar câte două-trei săptămâni pe an în România, și datorită bisericii reușesc să cunoască tradițiile.

Așa este. Biserica și-a asumat acest rol, chiar dacă nu este neapărat vocația ei primară. Vă spuneam că 157 de mii de copii români în Italia. Anul trecut, 3000 de femei de origine română s-au căsătorit cu italieni, în Italia și majoritatea dintre ei au acceptat să facă această căsătorie în sânul bisericii ortodoxe. Mulți dintre acești italieni își urmează soția și bineînțeles, își botează viitorii copii în sânul bisericii ortodoxe. Este o responsabilitate a noastră. Sunt italieni care se căsătoresc cu basarabeni, ucraineni, sunt foarte multe cupluri mixte. În școlile noastre parohiale se învață și limbă română, și istorie, și geografie, se învață și obiceiuri, se colindă. Sunt multe ateliere în care copii învață să încondeieze ouă la Paști, să picteze icoane pe sticle, să facă metanii, obiecte de artizanat(...) Se fac sute și sute de proiecte care marchează acești prunci, care de fapt își cunosc țara și învață despre țara lor într-o țară străină. Ei învață să fie români în Italia.

-O vorbă bună pentru 2022 pentru toți românii, pentru toți moldovenii...

Vorba bună e să nu-și piardă niciodată curajul, nădejdea, credința, dragostea și să nu renunțe la omenie, la zâmbetul pe față, să nu pierdem ceea ce avem de preț în inima noastră, ceea ce ne-a caracterizat tot timpul: să fim oameni buni, oameni de omenie, oameni curați, oameni care au știut să aducă valoare nu doar în propria țară, dar și în întreaga Europă.

(...) Ăsta e și gândul nostru în acest an: să putem să ieșim din greutățile care ne-au lovit în ultimii doi ani și de fiecare dată când credeam că le-am depășit, ele vin cu putere mult mai mare și asta se vede în ultimele zile, cel puțin aici în partea de vest a Europei. Dar în pofida acestor lucruri, credința și speranța sunt valențele care îl ancorează pe om mai mult în realitate și îi dau putere să meargă înainte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău