Praznicul nașterii Sf. Ioan Botezătorul și Sânzienele, sărbătorite astăzi de Ziua Mondială a Iei

  • 24 Iunie 2016 14:37
Praznicul nașterii Sf. Ioan Botezătorul și Sânzienele, sărbătorite astăzi de Ziua Mondială a Iei

Credincioșii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul, sărbătoare cu multe conotații populare, în special legate de dragoste și fertilitate, fiind cunoscută și ca Sânziene sau Drăgaică.

În noaptea de Sânziene, fetele și-au putut visa ursitul, dormind sub perne cu o crenguță din floarea cu același nume. Legendele spun că sânzienele sunt niște fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, se prind în hore și dau puteri magice plantelor. Acestea, dacă sunt sărbătorite cum se cuvine, fac culturile să rodească, dau prunci sănătoși femeilor căsătorite, înmulțesc păsările și animalele și tămăduiesc bolnavii. În tradiția creștin ortodoxă, astăzi este ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, eveniment ce pregătește minunea nașterii Mântuitorului dintr-o fecioară.

La nivel mondial astăzi este marcată Ziua Iei. Această sărbătoare marchează începutul verii, întrucât pe 21 iunie a avut loc solstițiul de vară numit și vara astronomică. Unii etnologi afirmă că originea acestei zile este de găsit în vechi culte geto-dacice închinate soarelui. Credincioșii care vor participa astăzi la serviciile religioase din cadrul Sfintelor Liturghii vor primi de la preoți, pentru a duce la casele lor, crenguțe de flori de sânziene sfințite – simboluri ale belșugului și bunăstării în gospodării. Persoanele ce poartă numele de Sânziana își sărbătoresc astăzi onomastica. Se presupune că acest nume provine de fapt de la expresia “Sanctus dies Iohannis” – “Ziua Sfântului Ioan” și a cunoscut în timp mai multe forme intermediare precum: Sânzioana, Sâmzeana și Sâmziana.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău