Practici germane în domeniul luptei cu discriminarea
-
22 Aprilie 2015 16:41
Moldova ar putea prelua practici germane în domeniul luptei cu discriminarea. O primă conferință pentru schimb de informații între organizații de apărare a drepturilor omului din cele două state are loc miercuri, 22 aprilie, la Chișinău.
Studii tematice privind discriminarea, dezbateri publice și politice pe acest subiect, rapoarte de activitate prezentate în Parlament, sunt doar câteva dintre practicile utilizate în Germania în domeniul luptei împotriva discriminării și a intoleranței față de anumite categorii de persoane. Aceste practici ar putea fi preluate și aplicate și în Republica Moldova, consideră directorul Oficiului German pentru Combaterea Discriminării, Christine Luders.
„Am creat o coaliție contra discriminării, șefii de guverne ale landurilor noastre federale se obligă să ofere o atenție specială protecției contra discriminării. Totodată, prin lege , suntem obligați să prezentăm un raport tematic de activitate în fața Parlamentului. Germania a recurs, de asemenea, la procedura anonimatului a candidatului la angajare, unde doar calificarea este scoasă în evidență”, a declarat Christine Luders.
Inițierea unor dezbateri publice privind fenomenul discriminării este una dintre practicile care ar putea fi preluate și de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării din Republica Moldova,a menționat unul dintre membrii organizației, Andrei Brighidin.
„Reieșind din practica Consiliului putem constata că cele mai discriminate categorii în Republica Moldova sunt persoanele cu dizabilități locomotorii și mintale, populația de etnie romă… Avem și discriminare pe criteriul de gen sau pe criteriul limbii vorbite”, a constatat Andrei Brighidin.
Înființat în 2013, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, a emis până acum peste 80 de decizii prin care a constatat faptul discriminării, numărul de persoane discriminate, dar care nu fac public acest lucru, fiind estimat a fi cu mult mai mare.