Practicarea exercițiilor fizice în timpul izolării ajută sistemul imunitar (cercetători)

  • 30 Martie 2020 10:15
Practicarea exercițiilor fizice în timpul izolării ajută sistemul imunitar (cercetători)

Exercițiile fizice regulate practicate în timpul izolării ajută la menținerea sistemului imunitar sănătos, conform unei analize realizate de un grup de cercetători britanici, citat luni de Press Association, preluat de Agerpres.

O echipă de specialiști de la Universitatea din Bath a concluzionat că practicarea exercițiilor fizice în perioada în care se urmează îndrumările privind distanțarea socială are un "efect extrem de pozitiv" asupra sănătății și stării de bine.

Analiza cercetătorilor a relevat că exercițiile fizice pot ajuta sistemul imunitar sa facă față agenților patogeni, precum și la încetinirea modificărilor care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Echipa recomandă 150 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată - precum mersul pe jos, alergarea sau mersul pe bicicletă - pe săptămână.

Persoanele a căror capacitate de efectuare a exercițiilor fizice este limitată din cauza stării de sănătate sau a unui handicap ar trebui să se miște mai mult și să nu uite că "orice este mai bun decât nimic", au subliniat cercetătorii.

Ei au adăugat de asemenea că exercițiile de rezistență au beneficii clare pentru menținerea mușchilor, ceea ce ajută totodată la mișcare.

"Cercetările noastre au ajuns la concluzia că există dovezi foarte limitate conform cărora exercițiile fizice ar crește în mod direct riscul de infectare cu virusuri. În contextul coronavirusului și a stărilor în care ne regăsim astăzi, cea mai importantă considerație este reducerea expunerii la alte persoane care ar putea fi purtătoare ale virusurilor. Însă, oamenii nu ar trebui să treacă cu vederea importanța de a rămâne în formă, activi și sănătoși în această perioadă", a declarat doctor James Turner de la Departamentul pentru Sănătate al Universității din Bath.

"În condițiile în care sunt efectuate în izolare - departe de ceilalți - exercițiile fizice zilnice vor ajuta la o mai bună menținere a modului în care funcționează sistemul imunitar", a adăugat cercetătorul.

Analiza a fost publicată în jurnalul internațional Exercise Immunology Review.

Oamenii de știință au dorit să afle dacă sistemul imunitar se schimbă în mod negativ sau pozitiv după exercițiile fizice și dacă sportivii prezintă un risc mai mare de infecții în comparație cu restul populației.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că infecțiile sunt mai probabil asociate cu factori precum dieta, stresul, somnul, deplasările și expunerea la agenți patogeni în timpul adunărilor de grup.

"Oamenii nu trebuie sa se teamă că sistemul lor imunitar va fi suprimat prin exerciții fizice și că astfel crește riscul de infectare cu coronavirus. Dacă se desfășoară conform celor mai recente îndrumări guvernamentale privind distanțarea socială, exercițiile fizice regulate vor avea un efect extrem de pozitiv asupra sănătății și stării noastre de bine, atât în prezent, cât și în viitor", a declarat doctor John Campbell din cadrul aceluiași departament al Universității din Bath.

Cercetătorii au subliniat importanța menținerii igienei personale în timpul desfășurării exercițiilor fizice, inclusiv spălarea ulterioară a mâinilor. Ei au sugerat totodată ca oamenii să acorde atenție somnului suficient și alimentației sănătoase.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău