Practica de angajare în baza unor înțelegeri verbale este mai frecventă printre salariații bărbați, în R.Moldova

  • 03 Aprilie 2019 12:40
Practica de angajare în baza unor înțelegeri verbale este mai frecventă printre salariații bărbați, în R.Moldova

Munca nedeclarată este în ușoară creștere în anul 2018, alcătuind 6,6% din totalul salariaților, comparativ cu 6,2% în 2017. Prin munca nedeclarată se înțelege orice muncă prestată de o persoană fizică pentru și sub autoritatea unui angajator, dar fără încheierea contractului individual de muncă.

Practica de angajare în baza unor înțelegeri verbale este mai frecventă printre salariații bărbați. Domeniile în care salariații lucrează cel mai des în baza înțelegerilor verbale țin de agricultură, comerț și construcții, transmite IPN cu referire la Biroul Național de Statistică.

Anul trecut, ponderea salariaților în structura populației ocupate a constituit 62,1% din total sau 777 de mii de persoane. Din totalul salariaților, 7,3% au avut un loc de muncă informal. Salariu „în plic” au primit 7,1% din salariați (8,8% bărbați și 5,7% femei), iar cele mai mari ponderi ale acestora se estimează pentru activitățile din agricultură, comerț, industrie și construcții.

În sectorul informal au lucrat 15,9% din totalul persoanelor ocupate în economie, comparativ cu 14,9% în 2017. Ocuparea în sectorul informal include toate persoanele care, indiferent de statutul lor profesional, au un loc de muncă în întreprinderi fără statut juridic, neînregistrate.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău