Prăbușirea unei porțiuni din vulcanul Anak Krakatoa, cauza fenomenului tsunami din Indonezia (autorități)

  • 24 Decembrie 2018 16:59
Prăbușirea unei porțiuni din vulcanul Anak Krakatoa, cauza fenomenului tsunami din Indonezia (autorități)

O porțiune masivă de teren de pe un versant al insulei vulcanice Anak Krakatoa s-a prăbușit în ocean declanșând tsunamiul care a lovit Indonezia, provocând moartea a sute de persoane, au precizat luni autoritățile și oamenii de știință, potrivit Reuters.

Cel puțin 281 de persoane au decedat, sute au fost rănite și numeroase clădiri au fost grav avariate în urma tsunamiului care a lovit, aproape fără avertisment, sâmbătă seară, de-a lungul strâmtorii Sunda, situată între insulele Java și Sumatra.

Anak Krakatoa expulza lavă și cenușă de mai multe luni înainte ca o porțiune de 0,64 kilometri pătrați din partea de sud-vest a vulcanului să se prăbușească, a precizat un oficial indonezian.

"Acest fenomen a provocat o alunecare de teren submarină, care a cauzat tsunamiul", a spus Dwikorita Karnawati, directorul agenției meteorologice, adăugând că valurile au lovit țărmul după 24 de minute.

Imaginile captate de satelitul Sentinel-1 al Agenției Spațiale Europene (ESA) arată cum o porțiune masivă din versantul sudic al vulcanului s-a prăbușit în ocean, au precizat cercetătorii.

"Când cantitatea de pământ a ajuns în ocean... a dislocat apele de la suprafața mării provocând deplasarea pe verticală care a cauzat tsunamiul", a explicat Sam Taylor-Offord, seismolog în cadrul GNS Science din Wellington.

Faptul că acest tsunami s-a produs în perioada sărbătorilor de Crăciun a readus în memorie fenomenul similar declanșat în Oceanul Indian după un cutremur, la 26 decembrie 2004, provocând moartea a 226.000 de persoane din 14 țări, dintre care peste 120.000 din Indonezia.

Taylor-Offord a precizat că erupția și ''zgomotele puternice de fundal'' ar putea fi cauzele pentru care alunecarea de teren nu a fost înregistrată seismic.

Faptul că tsunamiul a fost provocat de un vulcan și nu de un cutremur ar putea fi motivul pentru care nu a fost declanșată alertă de tsunami, au precizat oamenii de știință.

Locuitorii zonei de coastă au relatat că nu au văzut sau simțit niciun semn de avertizare, cum ar fi un seism sau apele care să se retragă de-a lungul țărmului, înaintea apariției valurilor înalte de trei metri.

Jose Borrero, inginer specializat în riscul de tsunami în cadrul companiei eCoast Marine Consulting, a spus că fenomenele tsunami declanșate de alunecări de teren vulcanice sunt mai puțin înțelese decât valurile tsunami generate de cutremure, care au fost studiate mai intens.

În cazul tsunamiului generat de alunecări de teren sunt implicate mai multe variabile, printre care un anumit volum și o viteză a rocilor care se prăbușesc în apele oceanului pe pante submarine și care pot declanșa un val uriaș.

"În Indonezia, ne așteptam cu toții la un alt tsunami devastator declanșat de un cutremur și, iată, am avut unul declanșat de o alunecare de teren vulcanică", a mai spus Borrero.

"Am văzut câteva imagini care sugerează că a fost vorba de prăbușirea unui versant care se prelungește sub apă, dar această ipoteză nu va fi confirmată până când nu se va realiza un studiu în larg, în cadrul căruia să se facă măsurători pe fundul mării".

Anak Krakatoa supranumit ''copilul lui Krakatoa'' s-a născut din vulcanul Krakatoa, care, în 1888 a erupt cu o atât de mare putere, încât explozia a fost auzită până în Perth, a spus Mika McKinnon, o cercetătoare din domeniul geofizicii din Vancouver, Canada.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău