Prăbușirea elicopterului SMURD: Patru salvatori în ultima misiune

  • 02 Iunie 2016 18:31
Prăbușirea elicopterului SMURD: Patru salvatori în ultima misiune

Patru salvatori, cetățeni ai României, au decedat în această după-amiază în raionul Cantemir, după ce elicopterul SMURD de la Iași, la bordul căruia se aflau, s-a prăbușit.

Ce doi piloți și doi medici se îndreptau spre orașul Cahul, pentru a salva o pacientă în vârstă de 64 de ani, dar nu au mai ajuns la destinație. Cauzele nu au fost deocamdată elucidate, dar martorii accidentului spun că vremea proastă, cu ploaie și ceață ar fi avut un impact major. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență de la București, Raed Arafat, se va deplasa în Republica Moldova în legătură cu acest caz.

Accidentul a avut loc în jurul orei 14, în condiții de ploaie abundentă și ceață, după cum spun localnicii din satul Haragâș, raionul Cantemir, unde s-a prăbușit elicopterul SMURD.Contabila primăriei din Haragâș, Eugenia Banaru, a povestit pentru Radio Chișinău că a văzut momentul în care elicopterul zbura la o altitudine foarte mică, deasupra caselor din localitate. Ea presupune că aeronava încerca să aterizeze pe stadionul din localitate, dar s-a prăbușit în pădurea de lângă sat și a explodat.

„Aproape de ora două a trecut un elicopter deasupra caselor noastre, foarte jos. Și noi ne-am gândit că ceva se întâmplă. Nu departe de casa noastră, la 100 de metri, în marginea pădurii, gata, el s-a prăbușit. Eu mă gândesc că au vrut să aterizeze pe stadion, că noi avem stadion aici, în marginea satului. Era ceață până în pământ. Negru tot era și nimic nu se vedea înainte”, a mărturisit Eugenia Banaru.

Eugenia Banaru a ne-a mai relatat că până a ajunge salvatorii, un localnic a încercat să îl scoată pe unul dintre membrii echipajului din elicopter, dar acesta deja era mort.

După prăbușirea elicopterului, zona a fost izolată și acolo urmau să ajungă membrii unei comisii mixte moldo-române, care va cerceta cazul, a precizat ofițerul de presă  a echipei SMURD de la Cahul, Gheorghe Hanganu.

Echipajul era în a doua sa misiune de astăzi în Republica Moldova, după ce intervenise dimineață pentru transportarea unei paciente de la Vulcănești la Chișinău, dar și în a 20-a misiune a elicopterului SMURD de la Iași pe teritoriul republicii. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne de la București, Monica Dajbog a anunțat că elicopterul fusese inspectat recent, iar piloții și medicii aveau experiență relevantă în domeniu.

„Despre aeronavă vă pot spune că era de tip EC 135, cu număr de înmatriculare 347, fabricată în august 2014 și a cărei ultimă inspecție periodică a avut loc în februarie 2016. Pilotul avea o experiență vastă, având pe elicopter 4181 de ore de zbor, un copilot, cu o experiență de 1480 de ore de zbor. Medicul avea o experiență de 5 ani pe elicopterul SMURD , iar asistentul – de 11 ani”, a declarat Monica Dajbog.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a transmis condoleanțe familiilor membrilor echipajului SMURD, care și-au pierdut viața, încercând să salveze o altă viață. La fel au procedat președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip.” Este un moment trist pentru cetățenii de o parte și de alta a Prutului și pentru mine personal”, se arată în comunicatul Președinției.

Sursa: realitatea.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău