PPE, câștigător al alegerilor europarlamentare 2019, cere președinția Comisiei Europene
-
27 Mai 2019 08:05
Partidul Popular European a cerut duminică președinția Comisiei Europene, considerând că a câștigat alegerile europene, relatează AFP, preluată de Agerpres. Liderul socialiștilor a respins, însă, această solicitare, semn că a început lupta politică pentru conducerea instituțiilor europene, în urma rezultatelor înregistrate la alegerile europarlamentare 2019,scrie Digi24.
„Am câștigat alegerile și candidatul cap de listă al PPE, Manfred Weber, va fi președintele Comisiei”, a declarat, la un eveniment dedicat alegerilor de la Bruxelles, Joseph Daul, președintele PPE. „Fără PPE, nu există majoritate la nivelul partidelor democrate. Deci suntem gata, vom negocia și, bineînțeles, vom apăra prima poziție”, a adăugat francezul.
Germanul Manfred Weber, aflat alături de Daul, nu a revendicat și el postul de președinte al executivului comunitar, dar a reafirmat că PPE este „ferm angajat în procesul Spitzenkandidat”, termen potrivit căruia partidul care câștigă alegerile europene trebuie să primească președinția Comisiei Europene. „Numai o persoană care a fost Spitzenkandidat poate fi aleasă” președinte al Comisiei Europene, a subliniat Weber, care și-a făcut intrarea pe melodia „Simply the Best”.
Aproape imediat, germanul Udo Bullmann, liderul grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților S&D, a doua forță din Parlamentul European, a respins revendicările PPE, notează AFP. „PPE nu mai are forța de a conduce Comisia (...) Nu mai poate pretinde că este liderul natural al majorității din Parlamentul European”, a spus Bullmann.
Cum arată configurația noului Parlament European (rezultate provizorii)
Partidul Popular European de centru-dreapta este acum creditat cu 178 de locuri, mai puține cu 38 în comparație cu fostul Parlament European, în timp ce Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) ar fi câștigat 152 de locuri, mai puține cu 33 decât în precedentul legislativ, ceea ce înseamnă că principalele două grupuri nu mai dețin tradiționala majoritate cumulată, potrivit rezultatelor parțiale.
Grupul liberal ALDE a obținut, însă, câștiguri semnificative, ajungând la 108 locuri potrivit ultimelor estimări, printre care se numără și cele de pe lista „Renaissance” a președintelui francez Emmanuel Macron.
Astfel, familiile politice tradiționale ar putea face o majoritate în noul Parlament European fără a fi nevoite să facă alianțe cu extrema dreaptă.
În plus, marea surpriză a scrutinului la nivel european a reușit-o Grupul Verzilor, care se află pe locul al patrulea, cu 67 de locuri, urmat de grupul Europenilor Conservatori și Reformiști (ECR), cu 61 de locuri.
Grupul Europa Națiunilor și a Libertății (ENF), care reunește Adunarea Națională a lui Marine Le Pen și Liga lui Matteo Salvini, ar crește de la 37 la 55 de locuri, în timp ce grupul populist Europa Libertății și a Democrației Directe (EFDD), în care se află și Mișcarea 5 Stele din Italia și în care ar urma să intre noul partid al lui Nigel Farage, crește de la 42 la 53 de locuri.
Sursa:Digi24