Poziția Chișinăului: Negocierile in formatul 5+2 nu pot fi, deocamdată, reluate

  • 08 Septembrie 2017 16:36
Poziția Chișinăului: Negocierile in formatul 5+2 nu pot fi, deocamdată, reluate

Chișinăul și Tiraspolul nu au reușit să identifice poziții comune în privința mai multor subiecte care fac parte din protocolul semnat anul trecut la Berlin, totuși, reprezentantul OSCE care și-a încheiat vineri, 8 septembrie, vizita în Republica Moldova, susține că lucrurile s-au mișcat din loc.

Chișinăul menționează însă că negocierile în formatul 5+2 nu pot fi reluate atâta timp cât nu vor fi identificate soluții pe marginea cel puțin a câtorva din aceste chestiuni. 

Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Wolf Dietrich Heim a salutat astăzi mersul discuțiilor dintre Chișinău și Tiraspol menționând că părțile au mafiestat  voință politică pentru a găsi soluții la mai multe dintre subiectele convenite la ultima rundă de negocieri de la Berlin din iunie 2016.

„Aș conclude că acea voință politică exprimată în cadrul întrevederilor mele de la Chișinău, Tiraspol și la întâlnirea de dimineață de la Bender, ne arată că părțile sunt gata să ia măsuri pentru a identifica beneficiile pe câteva subiecte din pachetul de 8 puncte pe care părțile le-au identificat ca prioritare.”

Și vicepremierul responsabil pentru reintegrare Gheorghe Bălan a arătat că în ultimul timp au fost mai mute runde de discuții pe marginea celor 8 subiecte incluse în protocolul de la Berlin și se încearcă stabilirea unor viziuni comune. El însă a menționat că negocierile în formatul 5+2 nu pot fi reluate până când nu vor fi identificate soluții concrete.

„Dacă se va reuși în timpul apropiat să fie identificate soluții palpabile, viabile, după acest lucru va urma și organizarea unei runde de negocieri în formatul 5+2. Urmează ca experții să continue lucrul pe subiectele date și să încerce să identifice soluții viabile care să fie confirmate în formatul de negocieri 5+2.”

Printre subiectele cele mai discutate, Gheorghe Bălan a menționat restabilirea legăturii telefonice directe între cele două maluri ale Nistrului, accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, rezolvarea problemelor școlilor cu predare în grafia latină, înmatricularea automobilelor din regiunea transnistreană. În legătură cu ultimul subiect, oficialul a precizat că Ucraina se pregătește să interzică accesul automobilelor înmatriculate în regiunea separatistă, astfel că acestea vor putea circula doar pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău