Povestea teribilă a fetei lui Joseph Stalin

  • 02 Iunie 2015 08:31
Povestea teribilă a fetei lui Joseph Stalin

Pentru Svetlana Alliluieva, faptul ca a fost fiica fostului lider comunist Joseph Stalin a reprezentat o povara inca de la o varsta frageda. Ea a dus astfel o viata demna de un film, in incercarea de a scapa de umbra tatalui sau.

O carte scrisa de Rosemary Sullivan scoate la lumina povestea impresionanta de viata a Svetlanei Alliluieva, singura fiica a temutului dictator Joseph Stalin, noteaza Maclean's, citat de Ziare.com
 
Desi a fost scapata de infometare si celelalte reguli stricte din Uniunea Sovietica, copilaria Svetlanei a fost marcata de mai multe momente tragice.
 
Pe cand avea doar 6 ani, mama sa, Nadia Alliluieva, s-a sinucis, in timp ce tatal sau a consolat-o spunandu-i ca "a plecat precum un dusman".
 
Nenorocirile au continuat, astfel ca in timpul "Marii Terori", unchiul si matusa sa, la care tinea foarte mult, au fost executati pe motiv ca erau "inamici ai poporului", iar fiul lor a disparut. Svetlana a ramas fara cei iubiti si doar in grija dadacei, care i-a devenit asadar cea mai apropiata persoana.
 
Avea sa inteleaga cat de mare este puterea tatalui sau pe cand avea doar 14 ani. Intr-o zi, ea a observat un prieten pe nume Galya plangand la scoala. Tatal sau fusese arestat in noaptea precedenta, iar mama sa i-a trimis o scrisoare pe care Svetlana sa i-o ofere lui Stalin.

A dorit sa intervina, insa Stalin s-a infuriat teribil in momentul in care a aflat. "NKVD (politia secreta) nu face niciodata greseli! Cateodata esti fortat sa te intorci chiar si impotriva celor pe care-i iubesti!", i-a spus tatal sau.

Chiar daca tatal lui Galya a fost eliberat, Svetlana a primit in acel moment o lectie pe care n-a uitat-o niciodata. "Viata unui om depindea in totalitate de un cuvant din partea tatalui meu", avea sa spuna Svetlana peste ani.
 
Constienta ca tatal sau este un monstru, Svetlana nu s-a sfiit insa sa-l sfideze in repetate randuri. Pe cand avea doar 17 ani, ea a inceput o relatie cu un barbat mult mai batran, pe care Stalin l-a trimis ulterior in lagar.
 
In 1967, pe cand avea 41 de ani, Svetlana a fugit in Statele Unite ale Americii, in mijlocul Razboiului Rece.
 
Ajunsa in State, Svetlana si-a publicat memoriile si a devenit milionara, insa dupa foarte putin timp a pierdut toti banii, dupa ce a avut incredere in persoane ce au inselat-o. De fiecare data, ea s-a ridicat totusi de jos si a mers mai departe.
 
De povara numelui nu a scapat insa niciodata, desi actiunile sale arata ca a incercat din rasputeri.
 
"Oriunde as merge, fie ca e vorba de Australia sau o insula, intotdeauna voi fi prizoniera politica a numelui tatalui meu", credea Svetlana.
 
Fiica lui Stalin a murit in 2011, in SUA, la varsta de 85 de ani. Ea primise intre timp si cetatenie americana.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău