Povestea omului care a reușit să scoată 200 de oameni din Mariupol cu o dubă veche. „Cel mai înfricoșător era când se făcea liniște”
-
27 Aprilie 2022 11:39
În timp ce forțele ruse țineau sub asediu orașul-port Mariupol și rachetele cădeau zilnic, Mihailo Purișev a intrat în oraș de șase ori pentru a ajuta la evacuarea civililor. A reușit să scape cu viață, salvând alți 200 de oameni, deși duba lui, o rablă roșie, a fost aproape distrusă, relatează Reuters.
Ucraineanul în vârstă de 36 de ani, care avea un club de noapte în Mariupol înainte de invazia Rusiei, a spus că a evacuat peste 200 de persoane în cele șase drumuri periculoase pe care le-a făcut, scrie digi24.ro.
Rusia susținea săptămâna trecută că a preluat controlul asupra orașului-port strategic, devenit o ruină din cauza bombardamentelor intense, dar informația a fost negată de Ucraina și de Occident. Apărătorii continuă să lupte, adăpostiți în combinatul siderurgic Azovstal. Aproximativ 100.000 de civili sunt în continuare blocați în oraș.
Încercările repetate de a înființa coridoare umanitare au eșuat, deoarece rușii nu opreau focul, așa că oameni ca Purișev au fost un colac de salvare pentru civilii rămași fără adăpost, mâncare și apă.
„Când am mers acolo prima dată, pe 8 martie, orașul era ca un foc de tabără. Ultima oară când am mers, era doar cenușă”, a spus Purișev.
Rusia neagă că a atacat civili în ceea ce numește „operațiune militară specială”, dar faptele demonstrează contrariul.
Purișev a publicat pe rețelele sociale înregistrări video din deplasările sale, care au oferit o imagine reală a orașului, în condițiile în care telefoanele mobile nu mai funcționează la Mariupol și informațiile sunt puține.
Microbuzul său, cumpărat cu ajutor financiar de la prieteni pentru a face evacuări, a fost avariat de tirurile rusești.
„Slavă Domnului că nu era nimeni înăuntru”, spune Purișev.
Bărbatul a reparat duba și a plecat înapoi la Mariupol.
„Sunt atât de multe semne de război pe ea”, adaugă el.
Drumul prin teritoriul ocupat de ruși a durat opt ore, trecând prin puncte de control și ocolind mlaștini și cadavre și mergând cu teama de mine de teren, a povestit el. Purișev adaugă că, atunci când trecea prin oraș, a încercat să nu se uite la cadavrele împrăștiate pe străzi sau în interiorul rămășițelor carbonizate ale vehiculelor, de teamă că va ceda psihic.
Angajații clubului său își făcuseră un adăpost în subsol, pentru a se feri de bombardamente. Acolo s-au adunat aproximativ 200 de persoane, inclusiv bătrâni și femei însărcinate. Deși scopul său inițial era să saveze angajații clubului, Purișev a decis să-i scoată din Mariupol pe toți civilii adăpostiți acolo.
„Cel mai înfricoșător era când se făcea liniște. Odată, a fost liniște timp de opt ore. Ne-am gândit: asta e, s-a terminat”, a spus el.
Purișev spus că a fost forțat să abandoneze drumurile de evacuare pe 28 martie, când un soldat separatist i-a spus să nu se mai întoarcă la Mariupol, pentru că altfel va fi închis - sau mai rău.
„Singura rană pe care am avut-o a fost de la un ciob de sticlă. Dar haina m-a protejat și am avut doar o zgârietură. Dumnezeu m-a protejat, desigur. Microbuzul meu a avut grijă de mine”, a spus el.