Povestea impresionantă de dragoste a muzicienilor Clara Cernat și Thierry Huillet, aflați la Chișinău. Compozitorul francez a învățat limba română în cinci zile pentru a o cuceri pe violonistă (AUDIO)

  • 28 Iunie 2019 15:14
0%
00:00:00
00:00:00

Muzicienii Clara Cernat și Thierry Huillet, stabiliți în Franța, au ajuns la Chișinău la Festivalul „Nopțile Pianistice”. Cei doi artiști, cunoscuți deja în întreaga lume, vor prezenta publicului un spectacol muzical inedit: „Micul prinț” după povestirea omonimă a lui Antoine de Saint Exupery. Ideea de a pune pe note povestirea i-a venit lui Thierry Huillet, care nu este doar pianist, dar și compozitor renumit, în palmaresul său sunt peste 100 de opere.

Cei doi artiști, care cutreieră lumea cu spectacolele lor muzicale, au și o poveste de viață interesantă. Ei spun că de fapt cariera lor muzicală este „o prelungire a dragostei”.

Violonista Clara Cernat, reprezentantă a marii școli românești de vioară, este născută în spațiul românesc, la Turnu Măgurele, și a mai cântat o dată la Chișinău în 1990. Soțul său, compozitorul și dirijorul Thierry Huillet, este născut în Franța.

Ei s-au cunoscut la Moscova, la un concurs, unde pentru prima dată niciunul dintre ei nu a câștigat vreun premiu, deși au în palmaresul lor numeroase premii internaționale. După acea întâlnire de la Moscova, muzicianul francez Thierry Huillet, a învățat limba română, în cinci zile, ca să poată vorbi cu Clara.

Am învățat limba română pentru dragoste și prin dragoste. La început am învățat singur și în secret. Am studiat mult cinci zile și după asta puteam să vorbesc un piculeț și i-am scris o scrisoare mică, mică. I-am spus că vorbesc românește de cinci zile. Am învățat jumătate de carte, apoi am lăsat-o baltă, m-am gândit că ar fi mai bine să învăț limba română prin comunicare. Și cred că nu trebuia să fac asta, pentru că mai sunt timpuri și alte chestii gramaticale, pe care nu le stăpânesc foarte bine. O să-mi fac timp să învăț și cealaltă parte a cărții. A fost o probă de dragoste. A fost un cadou. De fapt, eu i-am făcut două cadouri mari Clarei: să învăț limba română și să devin compozitor și să-i dedic ei prima operă, care era o sonată. Eu am făcut toate studiile pentru a deveni compozitor, dar până la 29 de ani nu am scris nicio notă. De atunci am scris nonstop, am scris 100 de opere”, povestește Thierry Huillet.

Violonista Clara Cernat spune, la rândul său, că a păstrat mulți ani la rând acea scrisoare a lui Thierry Huillet în vioara sa. Clara se consideră o norocoasă pentru că oriunde în lume se simte acasă, deoarece vorbește cu soțul său francez în limba română.

„Mult timp am avut acea scrisoare în vioara mea. Hârtia a început să îngălbenească și să se fragilizeze, am pus-o într-un sertar. Trebuie să o înrămez, dar o avea la mine și o priveam de fiecare dată când deschideam vioara. Am fost foarte fericită și m-am simțit foarte acasă peste tot, pentru că e o șansă atunci când trăiești departe de țara ta, în permanență să poți vorbi limba ta, limba nașterii. Datorită lui Thierry, la noi acasă se vorbește limba română, bineînțeles”, mărturisește Clara Cernat.

Deși nu au stat foarte mult timp la Chișinău, cei doi muzicieni spun că sunt îndrăgostiți de oraș.

M-am îndrăgostit de Moldova încă din avion, am văzut aceste coline din jurul Chișinăul pentru erau ca o mare de coline, cu o vegetație foarte diferită de ceea ce avem în Franța. Câmpurile sunt foarte naturale. De cum am ajuns aici, am văzut aleea acestea cu copaci uriași și  m-am îndrăgostit. În același timp, orașul este modern și în același timp nostalgic”, a spus Thierry Huillet.

Violonista Clara Cernat spune că asemenea „Micului prinț”, care își dorea să se întoarcă acasă și ea își dorea să revină în spațiul românesc, inclusiv la Chișinău.

Anii au trecut și nu-mi mai amintesc exact cum e. Dar eu am fost mereu impresionată de aleea acestea pline de umbră și poezie. E o revenire după aproape 30 de ani și Asta e și mai romantic și mă bucur să fiu cu soțul, pentru că el e un pianist excepțional, dar e și compozitor, și atâta timp cât trăiești cu un creator, simți altfel, ai o altă percepție asupra lumii. Mă bucur să pot să trăiesc cu el plimbările acestea pe aleile frumoase și umbroase ale Chișinăului”, povestește Clara Cernat.

Cei doi muzicieni povestesc și despre felul în care este interpretată acum muzica clasică în Europa, dar și despre Europa culturală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău