Poveste misterioasă | O operă a lui Brâncuși a fost găsită la 24 de ani de la dispariție

  • 19 Februarie 2019 15:55
Poveste misterioasă | O operă a lui Brâncuși a fost găsită la 24 de ani de la dispariție

Poveste învăluită în mister la Buzău. O lucrare realizată de Constantin Brâncuși a reapărut după ce nu s-a știut nimic de ea timp de 24 de ani. Celebrul sculptor a creat la început secolului al XX-lea o operă funerară unică și extrem de valoroasă. Cele două elemente ale lucrării, bustul unui avocat și statuia „Rugăciune”, au dispărut însă de pe mormânt. De curând, bustul a fost recuperat și a ajuns la Muzeul din Buzău, scrie digi24.

Impresionantul ansamblu funerar realizat de Constantin Brâncuși la Paris, în 1907, a fost montat chiar de sculptor pe mormântul lui Petre Stănescu, un celebru avocat buzoian.

„Era făcută pe un contract de altfel se și cunoaște, în 1907, în schimbul sumei de 7500 de lei se angajează să realizeze cele două lucrări și să le asigure transportul de la Paris în Gara Buzău”, spune Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

La jumătatea anilor `90, bustul avocatului a dispărut însă în mod misterios. A fost regăsit abia acum, după 24 de ani, și va fi prezentat publicului. Experții nu pot stabili încă dacă este cel original sau o copie, mai ales că un bust identic se află și la Muzeul Național de Artă din București.

„Se face un știclu din lut, care se toarnă apoi în ghips, după care se toarnă bronzul. Dacă se mai toarnă încă o lucrare după același știclu, deci după aceeași matriță de ghips, care are acordul artistului, se mai pot turna una, două, câte dorește artistul și au aceeași valoare de original, dar se numește replică”, afirmă Alexandru Măciucă, expert în artă.

Pentru mormântul avocatului Petre Stănescu, Constantin Brâncuși a realizat două lucrări. Ambele au avut, din păcate, aceeași soartă.

Din cimitirul Dumbrava a dispărut de două ori și cel de-al doilea element al ansamblului funerar realizat de Brâncuși pentru mormântul avocatului Buzoian Petre Stănescu. Este vorba despre statuia „Rugăciune", care înfățișează o femeie care plânge în genunchi.

Anchetatorii nu au dezvlăluit până acum împrejurările în care a fost găsit bustul realizat de Brâncuși, însă se pare că ar fi fost găsit în țară.

sursa: digi24

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău