Potrivit statisticilor ONU, trei milioane de venezueleni au plecat din ţară începând cu 2015

  • 08 Noiembrie 2018 19:59
Potrivit statisticilor ONU, trei milioane de venezueleni au plecat din ţară începând cu 2015

Trei milioane de venezueleni au fugit de criza economică şi politică din ţara lor, majoritatea începând cu 2015 şi până în zilele noastre, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Aproape unul din doisprezece oameni au plecat din ţară din cauza violenţei, a hiperinflaţiei şi din cauza lipsei alimentelor şi a medicamentelor, transmite Reuters, citat de Rador.

Acest fenomen al migraţiei în masă s-a accelerat în ultimele şase luni, a declarat William Spindler din cadrul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), organism care a lansat un apel privind intensificarea eforturilor internaţionale pentru relaxarea presiunilor la care sunt supuse statele vecine ale Venezuelei.

Potrivit statisticilor ONU furnizate în luna septembrie, aproximativ 2,6 milioane de oameni au plecat din ţară. Splinder a precizat că "principala creştere a fenomenului de migraţie se înregistrează în Columbia şi Peru. Columbia adăposteşte aproximativ un milion de venezueleni în contextul în care trei mii de oameni sosesc zilnic, iar guvernul de la Bogota estimează că, până în 2021, Columbia ar putea adăposti patru milioane de venezueleni, costurile ridicându-se la aproape nouă miliarde de dolari americani.

Venezuela, stat bogat în resurse petroliere, a intrat în criză în timpul mandatului preşedintelui socialist Nicolas Maduro, care a avariat grav economia ţării prin intervenţii ale statului, şi, în paralel, a procedat la suprimarea oponenţilor săi politici. Liderul venezuelean a respins aceste statistici ale ONU, calificându-le drept "fake news", menite a justifica intervenţia străină în afacerile interne ale Venezuelei. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) semnalează faptul că acest exod tensionează relaţiile cu mai multe ţări vecine, în mod special cu Columbia.

"Ţările din America Latină şi din Caraibe au menţinut, în linii mari, o lăudabilă politică a uşilor deschise", a declarat Eduardo Stein, reprezentant special comun al Agenției pentru refugiați a ONU (UNHCR) și al Agenției pentru migrație a ONU (OIM) pentru refugiații și migranții din Venezuela. "Oricum, capacitatea lor de adăpostire este grav depăşită, situaţie ce necesită un răspuns ferm şi imediat din partea comunităţii internaţionale". Oficiali guvernamentali din regiune urmează să se reunească în capitala ecuadoriană, Quito, în perioada 22-23 noiembrie pentru coordonarea eforturilor umanitare. 

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
27,9 °C
cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,45 m/s
Mon
24 °C
Tue
20 °C
Wed
19 °C
Thu
21 °C
Fri
22 °C

Curs oficial BNM 21 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău