Potrivit statisticilor ONU, trei milioane de venezueleni au plecat din țară începând cu 2015

  • 08 Noiembrie 2018 19:59
Potrivit statisticilor ONU, trei milioane de venezueleni au plecat din țară începând cu 2015

Trei milioane de venezueleni au fugit de criza economică și politică din țara lor, majoritatea începând cu 2015 și până în zilele noastre, a anunțat joi Organizația Națiunilor Unite (ONU). Aproape unul din doisprezece oameni au plecat din țară din cauza violenței, a hiperinflației și din cauza lipsei alimentelor și a medicamentelor, transmite Reuters, citat de Rador.

Acest fenomen al migrației în masă s-a accelerat în ultimele șase luni, a declarat William Spindler din cadrul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), organism care a lansat un apel privind intensificarea eforturilor internaționale pentru relaxarea presiunilor la care sunt supuse statele vecine ale Venezuelei.

Potrivit statisticilor ONU furnizate în luna septembrie, aproximativ 2,6 milioane de oameni au plecat din țară. Splinder a precizat că "principala creștere a fenomenului de migrație se înregistrează în Columbia și Peru. Columbia adăpostește aproximativ un milion de venezueleni în contextul în care trei mii de oameni sosesc zilnic, iar guvernul de la Bogota estimează că, până în 2021, Columbia ar putea adăposti patru milioane de venezueleni, costurile ridicându-se la aproape nouă miliarde de dolari americani.

Venezuela, stat bogat în resurse petroliere, a intrat în criză în timpul mandatului președintelui socialist Nicolas Maduro, care a avariat grav economia țării prin intervenții ale statului, și, în paralel, a procedat la suprimarea oponenților săi politici. Liderul venezuelean a respins aceste statistici ale ONU, calificându-le drept "fake news", menite a justifica intervenția străină în afacerile interne ale Venezuelei. Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) semnalează faptul că acest exod tensionează relațiile cu mai multe țări vecine, în mod special cu Columbia.

"Țările din America Latină și din Caraibe au menținut, în linii mari, o lăudabilă politică a ușilor deschise", a declarat Eduardo Stein, reprezentant special comun al Agenției pentru refugiați a ONU (UNHCR) și al Agenției pentru migrație a ONU (OIM) pentru refugiații și migranții din Venezuela. "Oricum, capacitatea lor de adăpostire este grav depășită, situație ce necesită un răspuns ferm și imediat din partea comunității internaționale". Oficiali guvernamentali din regiune urmează să se reunească în capitala ecuadoriană, Quito, în perioada 22-23 noiembrie pentru coordonarea eforturilor umanitare. 

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,57 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău