Potențialul relației bilaterale cu Elveția ar trebui să se consolideze în mai multe domenii, declarație

  • 18 Decembrie 2020 08:15
Potențialul relației bilaterale cu Elveția ar trebui să se consolideze în mai multe domenii, declarație

Elveția este un partener economic important pentru Republica Moldova. Potențialul relației economice și comerciale dintre cele două țări ar trebui să se consolideze în domenii precum agricultura, energia regenerabilă, IT, industrie sau turism. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-elvețiane pentru cooperare comercial-economică. Secretarul de stat a încurajat partea elvețiană și companiile interesate să profite din plin de toate oportunitățile oferite de sectorul TIC, devenind rezidenți ai Moldova IT Park, dar și altor platforme industriale existente, transmite IPN.

Secretarul de stat și-a exprimat recunoștința către partea elvețiană pentru echipamentul medical furnizat Republicii Moldova cu o valoare totală de peste 1,3 milioane de euro pentru lupta cu consecințele pandemiei. „Anul 2020 a fost unul dificil și cu multe provocări pentru fiecare dintre noi, care și-a pus amprenta asupra vieții economice și sociale la nivel mondial. Doar prin consolidarea efortului și prin diversificarea domeniilor de cooperare, vom putea depăși criza economică” a afirmat Iuliana Drăgălin.

Părțile au evaluat situația economică în Republica Moldova și Confederația Elvețiană, în special, în contextul restricțiilor și crizei economice generate de pandemia de COVID-19. În același timp, au fost prezentate principalele măsuri implementate de către Guvernele ambelor țări pentru a limita contaminarea populației, dar și pentru a susține mediul de afaceri. De asemenea, co-președinții au analizat evoluția comerțului și a fluxului investițional bilateral.

La fel, în cadrul reuniunii comisiei interguvernamentale a fost agreată intensificarea relațiilor bilaterale în domenii economice vitale, precum cooperare pentru dezvoltare și asistența externă, mediu, agricultură, dezvoltare rurală, educație și cercetare, metrologie, cooperare multilaterală cu țările EFTA și Uniunea Europeană.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Elveția în anul 2019 a înregistrat peste 120 milioane de dolari, iar în perioada ianuarie-octombrie 2020, volumul total al comerțului a însumat peste 73 milioane de dolari. În Republica Moldova activează 103 întreprinderi cu capital elvețian, investițiile în capitalul social însumând 394,516 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău