Potențialul energiei regenerabile în R. Moldova a fost discutat la un atelier organizat de ONU

  • 15 Iunie 2022 15:44
Potențialul energiei regenerabile în R. Moldova a fost discutat la un atelier organizat de ONU

Potențialul energiei regenerabile, opțiunile de sporire a rezistenței și flexibilității sistemului electroenergetic național pentru integrarea capacităților mai mari de generare a energiei electrice din surse regenerabile, au fost subiectele principale discutate ieri în cadrul unui atelier organizat de secretariatul Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Europa (UNECE), în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Uniunea Europeană, Rețeaua de politici pentru energie regenerabilă pentru secolul 21 și Agenția Germană pentru Energie, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, atelierul s-a desfășurat sub genericul „Energii regenerabile, reziliență și opțiuni de flexibilitate în Republica Moldova”. Discuțiile au fost organizate în contextul evoluțiilor internaționale, care au plasat consolidarea securității energetice și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică în lista preocupărilor primordiale pentru Republica Moldova. 

Participanții la eveniment au analizat măsurile ce pot contribui la creșterea capacităților de valorificare a surselor de energie regenerabilă, precum și acțiunile necesare pentru asigurarea integrării la o scară mai mare a surselor regenerabile de energie în sistemul energetic din țara noastră. 

„Astfel, pentru a valorifica potențialul energiei din surse regenerabile, soluțiile și recomandările formulate în cadrul evenimentului sunt: perfecționarea cadrului normativ primar și secundar pentru a corespunde provocărilor și realităților actuale; dezvoltarea sistemului electroenergetic pentru a putea integra capacități mai mari de generare a energiei; aplicarea mecanismelor competitive și transparente de susținere a producătorilor de energie regenerabilă; electrificarea sectoarelor economiei țării, în special rezidențial și transporturi; asigurarea unor măsuri de dezvoltarea durabilă a sectorului biomasei; valorificarea deșeurilor în scopuri energetice”, indică MIDR.

Totodată, reprezentanții Agenției Germane pentru Energie au formulat un set de propuneri pentru actorii din sectorul energiei regenerabile, importante în atingerea obiectivelor de dezvoltare stabilite.
  
Comisia Economică a ONU pentru Europa a fost înființată în 1947, scopul acesteia fiind promovarea integrării economice a celor 56 state membre. „Hard Talk” este un atelier de discuții pe teme actuale din domeniul energiei regenerabile, organizat de secretariatul UNECE și de organizațiile partenere. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău