Potențialul creativ din Republica Moldova va fi monetizat prin programe de suport

  • 02 Iunie 2022 08:57
Potențialul creativ din Republica Moldova va fi monetizat prin programe de suport

Potențialul creativ care există în Republica Moldova va fi monetizat prin programe de suport și prin instituții care sunt parte a procesului de dezvoltare a industriilor creative. Industriile culturale și industria serviciilor creative vor fi dezvoltate în Republica Moldova prin programul „Moldova Creativă”. Va intra în vigoare și o lege pentru atragerea investițiilor străine în domeniul film și audiovizual. Despre aceasta au anunțat reprezentanții domeniului cultural-creativ din Republica Moldova la o conferință de presă, transmite IPN.

În cadrul inaugurării Festivalului Industriilor Creative 2022 cu tematica „Industriile Creative: Acum și în Viitor”, secretarul de stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol, a subliniat că „industriile creative vor deveni un motor de dezvoltare culturală, de promovare a tinerilor talente, de stabilire a parteneriatelor între actorii din Republica Moldova. Va fi asigurată o monetizare continuă a produsului cultural și a serviciilor culturale... Trebuie să creștem contribuția domeniului culturii, a industriilor creative în Produsul Intern Brut și să demonstrăm că industriile creative este un sector care necesită mai multe investiții din perspectiva digitalizării”.

Potrivit lui, comunitatea creativă care a fost creată și s-a dezvoltat în perioada ultimilor ani necesită o nouă susținere din partea statului. „Prin programul „Moldova Creativă” venim să coagulăm aceste eforturi și să dăm câteva dimensiuni clare de dezvoltare a industriilor creative. Dacă vorbim despre resursa umană, am venit cu noi inserții în programul universitar. Am introdus trei noi specialități care țin de producția multimedia, animația și designul jocurilor. Sunt trei elemente care vor asigura o dezvoltare și o implicare mai mare a universităților în dezvoltarea industriilor creative”, a menționat oficialul.

Secretarul de stat s-a referit și la programe de finanțare a producțiilor cinematografice. „Datorită suportului pe care îl avem deja de câțiva ani cu USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională) am dezvoltat și legea privind promovarea investițiilor în producția cinematografică locală. Vrem să atragem investitorii străini în Republica Moldova să realizeze aceste producții cinematografice. Pentru asta trebuie să pregătim acel mediu, să fim gata pentru a intra în aceste proiecte mari”, a spus el.

„Mult așteptata lege pentru atragerea investițiilor străine în domeniul film și audiovizual este pe ultima sută de metri. Sperăm că săptămâna viitoare va fi aprobat regulamentul care la moment este în proces de avizare. Ne propunem ca să facem primele proiecte pilot finanțate până la finele anului 2022 și prin această schemă de „cash rebate” Moldova se va alinia la cele 97 de țări din toată lumea care au o schemă de stimulare a investițiilor străine în film și audiovizual. Totodată, venim cu scheme de sprijin pentru antreprenori, cofinanțarea evenimentelor cu speakeri internaționali”, a menționat directorul Proiectului Tehnologiile Viitorului, Doina Nistor.

De asemenea, directorul Proiectului a punctat că industria serviciilor creative din Republica Moldova este în proces de creștere. „Avem peste 2000 de antreprenori creativi în Moldova care se dezvoltă și cresc. Acești antreprenori oferă 8500 de locuri de muncă în sfere creative. Meseriile creative sunt locuri de muncă bine plătite care permit tinerilor să-și realizeze talentul acasă”.

La începutul lunii mai, experți din cadrul Ministerului Culturii, Guvernului Republicii Moldova, împreună cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei au dat start colaborării întru crearea viziunii și a cadrului de politici pentru lansarea Programului Național „Moldova Creativă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău