Potențial risc de instabilitate financiară pe piața Republicii Moldova

  • 09 Februarie 2020 12:50
Potențial risc de instabilitate financiară pe piața Republicii Moldova

Lichiditatea excesivă în sistemul bancar a crescut cu 645 de milioane lei pe parcursul trimestrului IV al anului trecut și a ajuns la circa 6 miliarde lei.

Aceste date se conțin în „Raportul asupra inflației nr.1, februarie 2020”, publicat de Banca Națională a Moldovei (BNM).

După cum scrie portalul mold-street.com, această creștere vine însă după ce anterior timp de aproape doi ani s-a atestat o diminuare cu aproape 50% a lichidității excesive, care la începutul anului 2018 constituia peste 9,5 miliarde lei.

Datele BNM mai relevă că în ultimele 12 luni volumul lichidităților excesive s-a diminuat în medie cu două miliarde lei, ca rezultat al creșterii soldului creditelor în sectorul bancar.

Această evoluție s-a datorat și măsurilor adoptate de Comitetul executiv al BNM în anii 2018-2019, inclusiv de a majora norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă.

De notat că potrivit BNM, lichiditatea excesivă creează un potențial risc de instabilitate financiară pe piața Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău