Posturile TV controlate de ”bancherul” lui Putin au fost interzise în Letonia. Rusia a cerut intervenția OSCE

  • 22 Noiembrie 2019 09:37
Posturile TV controlate de ”bancherul” lui Putin au fost interzise în Letonia. Rusia a cerut intervenția OSCE

Autoritățile letone au anunțat miercuri că au suspendat difuzarea a nouă posturi de televiziune în limba rusă controlate de omul de afaceri rus Iuri Kovalciuk, zis și ”bancherul” președintelui rus Vladimir Putin, decizie catalogată de Moscova drept ”epurare a spațiului informativ”, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Iuri Kovalciuk, acționar majoritar al Rossiya Bank și al National Media Group, se regăsește printre cei aflați pe lista sancțiunilor adoptate de UE în urma anexării Crimeei de către Rusia. Autoritățile letone au mai anunțat că, spre deosebire de alte cazuri de suspendări ale difuzării unor posturi rusești, suspendarea celor nouă va rămâne efectivă atât timp cât Kovalciuk se va afla pe acea listă de sancțiuni.

Posturile rusești suspendate, difuzate prin cablu și pe internet, sunt totuși puțin cunoscute în Letonia, cu excepția a două dintre ele, respectiv Dom Kino Premium și 5-Kanal. Cele nouă posturi fac parte din National Media Group, societate în care deține o cotă minoritară și compania americană Discovery, dar este controlată de Kovalciuk.

Ministerul de Externe rus a condamnat decizia Letoniei. ”Acest tip de discriminare din partea autorităților împotriva mass-media ruse este o încercare deschisă de epurare a spațiului informațional de puncte de vedere alternative și inclusiv nedorite, este o încercare grosolană de încălcare a dreptului internațional care afectează libertatea de opinie și accesul la informație”, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Ea a estimat că această decizie reprezintă un nou capitol al politicii menite să limiteze accesul cetățenilor letoni rusofoni la surse de informații alternative. ”Facem un apel către entitățile internaționale specializate și ONG-uri să reacționeze. Am trimis către OSCE informații legate de această chestiune în situații anterioare și în acest caz doar vom adăuga noi date. Așteptăm reacția lor”, a mai menționat Zaharova.

Alte canale TV în limba rusă au fost interzise în Letonia anterior anul acesta pentru ceea ce autoritățile de la Riga au considerat a fi difuzarea de conținuturi ostile țării lor și relațiilor etnice.

Transmiterea posturilor TV rusești este un subiect de controverse în Letonia. În timp ce unii letoni cred că aceste posturi sunt ”canale de propagandă” ale Moscovei, alții sunt interesați de ele în această țară unde o mare parte a populației, mai ales cei cu vârste de peste 50 de ani, este vorbitoare de rusă și rușii formează aproximativ un sfert din populație.

Filmele din epoca sovietică, difuzate mai ales de postul Dom Kino, au pentru acest public un element de nostalgie, în schimb cei născuți după 1991 (anul declarării independenței) și în general tinerii privesc tot mai puțin televiziunea tradițională și sunt interesați mai ales de conținuturile distribuite pe internet.

Sursa: g4media.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău