Posturile rusești retransmise pe teritoriul Republicii Moldova au fost sancționate de CCA

  • 04 Iulie 2014 19:34
Posturile rusești retransmise pe teritoriul Republicii Moldova au fost sancționate de CCA

Mai multe posturi rusești retransmise pe teritoriul Republicii Moldova au fost sancționate de CCA, pentru încălcări referitoare la obiectivitatea informațiilor și pluralismul de opinie și pentru promovarea violenței și instigare al ură..

Cea mai gravă situație a fost atestată la postul Rossia 24, emisia căruia a fost suspendată pentru jumătatea de an. În replică, reprezentanții posturilor rusești au declarat că CCA a interpretat greșit Codul Audiovizualului și că a luat o decizie politică. Această decizie ar putea influența negativ relațiile dintre Federația Rusă și Republica Moldova, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Federație Ruse. Relatează Natalia Zaharescu.

CCA a luat această hotărâre după monitorizarea emisiunilor informativ-analitice retransmise din Federația Rusă, timp de o săptămână, în perioada 18-24 aprilie 2014. Astfel posturile de televiziune Prime și TV 7 au primit avertizare publică, RTR și Ren TV au primit amenda maximă prevăzută de lege, în valoare de 5400 de lei, iar postului Rossia 24 i-a fost suspendată emisia până  la 1 ianuarie 2015. Monitorizarea CCA a arătat că posturile respective au prezentat conflictul din Ucraina în mod manipulator, reflectând numai poziția Federației Ruse, iar autoritățile de la Kiev au apărut doar în context negativ, a subliniat Mariana Onceanu-Hadârcă, membru al Consiliului.

Reprezentanții posturilor vizate au argumentat că nu pot interveni în politica redacțională a emisiunilor pe care le retransmit de la Moscova. Directoarea postului    TV 7, Natalia Davidovici:

Noi nu putem schimba nimic. Nu vom încălca principiul libertății cuvântului și nu vom scoate din emisie anumite emisiuni. Dacă CCA își va asuma această responsabilitate și ne va interzice să le difuzăm, va trebui să ne supunem.

Reprezentantul posturilor RTR și Rossia 24, Evghenii Sergheev, a calificat decizia CCA ca fiind influențată politic.

Cred că CCA a interpretat abuziv Codul Audiovizualului. Este o decizie politică.

Președintele CCA, Marian Pocaznoi, a subliniat că radiodifuzorii sunt responsabili de toate emisiunile pe care le difuzează, inclusiv de cele pe care le retransmit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău