Posturi de radio poloneze protestează împotriva obligației de a emite cel puțin 49% în limba poloneză. ”Legea va dăuna industriei muzicale poloneze în loc să o promoveze''

  • 23 Februarie 2021 15:32
Posturi de radio poloneze protestează împotriva obligației de a emite cel puțin 49% în limba poloneză. ”Legea va dăuna industriei muzicale poloneze în loc să o promoveze''

Peste 200 de posturi de radio poloneze au protestat, într-o scrisoare deschisă adresată guvernului și publicată marți de mass-media locale, împotriva unei legi care le va obliga să emită în limba poloneză aproape jumătate din conținuturile lor (49%), relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Cele 202 posturi de radio semnatare, care însumează circa 70% din toate posturile radiofonice poloneze, consideră că această ''lege va dăuna industriei muzicale poloneze în loc să o promoveze'' și o asemenea măsură ar putea avea ''consecințe catastrofale''.

Cu actualele norme care impun emiterea a cel puțin 33% din conținuturi în limba poloneză, posturile de radio din Polonia au deja cota cea mai ridicată de difuzare în limba națională în rândul statelor UE, după Franța, unde acest procent este de 40%.

Cu toate acestea, guvernul de la Varșovia consideră că muzica în limba engleză are o prezență prea dominantă la posturile de radio poloneze, iar Consiliul Național de Radiodifuziune (KRRiT) estimează că melodiile în limba poloneză reprezintă numai 40% din muzica radiofonică.

În replică, vicepreședintele grupului radiofonic Agora Radio, Adam Fijalkowski, susține că cererea publicului pentru melodii în limba poloneză este limitată, motiv pentru care posturile nu fac decât să se adapteze opțiunilor ascultătorilor.

La rândul său, Comitetul pentru Cercetare al Radio Polonia (KBR) afirmă că de schimbările propuse vor beneficia platformele de emisie online, precum Spotify și Apple Music.

Această lege, care va intra în vigoare în luna iulie, face parte dintr-un pachet legislativ mai amplu ce include și un impozit asupra veniturilor din publicitate obținute de aceste media. Măsura a fost percepută și ca o tentativă de a asfixia economic mass-media cele mai vulnerabile și critice față de guvern. În semn de protest, toate marile ziare poloneze și-au suspendat edițiile în ziua de 10 februarie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău