Postul Adormirii Maicii Domnului
-
14 August 2014 10:00
Creștinii ortodocși care se conduc de calendarul vechi au intrat, de astăzi, în Postul Adormirii Maicii Domnului.
Solicitat de IPN, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău, Octavian Moșin, a precizat că acest post este ca durată relativ scurt, două săptămâni, - dar ca asprime este asemeni Postului Mare.
„El este premergător sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, numită în popor Sfânta Marie Mare. Maica Domnului este cea mai cinstită dintre pământeni, mai cinstită și decât puterile cerești, decât Serafimii și Heruvimii. Prin Fecioara Maria a venit pe pământ Iisus Hristos”, a subliniat părintele Octavian Moșin.
Acest post își are originea în secolul al V-lea. La început durata sa era diferita pentru creștini. Cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile. Existau si creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol, din 1166. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie ținut începând cu 1 august și să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului. Pe stil vechi, acest se ține între 14 și 28 august.