PostBrexit: Scoția cere prelungirea termenului-limită până la care cetățenii UE pot depune cereri pentru un statut de rezident

  • 29 Mai 2021 19:59
PostBrexit: Scoția cere prelungirea termenului-limită până la care cetățenii UE pot depune cereri pentru un statut de rezident

Ministrul pentru Europa al Scoției, Jenny Gilruth, a cerut guvernului de la Londra să prelungească termenul-limită până la care cetățenii Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie pot depune cerere pentru un statut de rezident în Regatul Unit, transmite sâmbătă dpa.

Termenul-limită actual pentru depunerea de cereri în sistemul de înregistrare a cetățenilor UE în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit (EU Settlement Scheme, EUSS) este 30 iunie.

Ministrul Jenny Gilruth spune că mii de persoane eligibile în Scoția nu au depus încă cerere și că există riscul ca viețile 'să le fie date peste cap'.

Obținerea acestui stat le-ar permite să continue să trăiască și să muncească în Marea Britanie, odată ce perioada de tranziție post-Brexit și de liberă circulație s-a încheiat.

'Riscurile pentru cetățenii UE care nu depun cerere în EUSS până la termenul de 30 iunie vor fi radicale - ei nu vor mai putea să lucreze, să studieze, să solicite prestații sociale, să conducă o mașină sau să-și deschidă un cont bancar. Pe scurt, viețile le vor fi date peste cap', a punctat Jenny Gilruth.

'Știm că mii de cetățeni eligibili care trăiesc în această țară încă nu au depus cerere - solicit, de aceea, guvernului Marii Britanii să prelungească termenul de 30 iunie'.

'În opinia mea, aceasta este o cale simplă și practică de a evita un nou scandal Windrush', a adăugat ea.

'Guvernul Scoției este disponibil să facă tot ce poate pentru a-i ajuta pe cetățenii care nu depun cerere, iar mesajul meu pentru toți cei din UE care trăiesc și muncesc aici rămâne acesta: Scoția este casa voastră, noi suntem familia voastră și vrem să rămâneți aici cu noi'.

'Dar, până când guvernul Marii Britanii extinde termenul-limită pentru EUSS, trebuie, din nefericire, să reiterez că rămâne critic ca toți cetățenii UE să depună o cerere până la 30 iunie 2021', a subliniat ministrul scoțian.

Cele mai recente cifre arată că au fost depuse 5,4 milioane de cereri pentru un statut de rezident în Marea Britanie, din care 4,9 milioane au fost aprobate.

Până la 30 aprilie, erau depuse 4,88 milioane de cereri din Anglia, 268.500 din Scoția, 89.800 din Țara Galilor și 88.600 din Irlanda de Nord.

La începutul acestei luni, Ministerul de Interne de la Londra a lansat o campanie de informare pentru a-i îndemna pe cetățenii UE care trăiesc în Marea Britanie să depună cerere pentru un statut de rezident cât mai curând posibil.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău