postBrexit: Pozițiile Londrei și UE sunt încă foarte îndepărtate, declară premierul britanic

  • 08 Decembrie 2020 13:00
postBrexit: Pozițiile Londrei și UE sunt încă foarte îndepărtate, declară premierul britanic

Premierul britanic Boris Johnson a apreciat marți că pozițiile Londrei și Uniunii Europene asupra relației viitoare sunt încă foarte îndepărtate, înainte de a se deplasa în zilele următoare la Bruxelles pentru a încerca să deblocheze negocierile, transmit Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

''Eu sunt întotdeauna optimist, dar trebuie să fiu onest cu voi, situația în acest moment este delicată. Prietenii noștri trebuie să înțeleagă că Regatul Unit a părăsit UE pentru a putea exercita un control democratic. Suntem încă departe'', a declarat liderul conservator britanic.

El a recunoscut că ar putea veni un moment în care Londra va trebui să recunoască faptul că se îndreaptă spre un Brexit fără acord (asupra viitoarelor relații comerciale între UE și Londra, n.red.) și să abandoneze discuțiile.

Johnson a spus că situația este ''foarte înșelătoare''. ''Trebuie să fii optimist, trebuie să crezi că există puterea rațiunii'', a subliniat acesta.

Cu numai trei săptămâni înaintea încheierii perioadei de tranziție, premierul Boris Johnson se va întâlni în această săptămână cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în condițiile în care negociatorii celor două părți nu au reușit să deblocheze tratativele.

După ce Regatul Unit a părăsit blocul comunitar, la 31 ianuarie acest an, cele două părți au încercat să ajungă la un compromis asupra a trei mari dosare: drepturile de pescuit în apele britanice, asigurarea condițiilor de concurență loială pentru companii și modalitățile de soluționare a disputelor viitoare.

Ministrul german al afacerilor europene Michael Roth, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului UE, a făcut apel la britanici să dea dovadă de voință politică. ''Vreau să fiu foarte clar: viitoarea noastră relație se bazează pe încredere. Tocmai această încredere este în joc în negocierile noastre chiar acum'', a afirmat Roth.

De partea sa, ministrul francez al afacerilor europene Clement Beaune a ținut să precizeze că Parisul se va opune oricărui acord între UE și Londra care îi ''sacrifică'' pe pescarii francezi.

''În privința pescuitului, nu există niciun motiv pentru a ceda în fața presiunii britanicilor. Putem face unele eforturi, dar nu putem sacrifica pescuitul și pescarii'', a declarat Beaune pentru postul de radio RMC, reafirmând că Franța se va opune oricărui acord pe care va considera ''rău''.

Regatul Unit se află într-o perioadă de tranziție până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul și Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relație, în special legătura comercială, cu speranța că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenței unui asemenea acord, viitoarea relație comercială dintre UE și Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău